latinica  ћирилица
22/01/2019 |  16:59 | Аутор: СРНА

Шеранић: Врхунац вируса грипа тек долази

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Фочи да се тек очекује врхунац вируса грипа, те да је у односу на претходну годину овогодишњи вирус агресивнији.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је навео да у овој сезони у доминацији вирус грипа типа АХ1Н1, који је агресивнији у односу на тип Б из прошле сезоне, па се јављају компликације код људи који болују од других болести.

"Врхунац грипа очекујемо тек у наредном периоду јер је тек почело друго полугодиште, тако да установе треба да се припреме, а сугеришем и да становништво крене у превенцију, прије свега, редовним прањем руку, провјетравањем просторија, мањим боравком на мјестима гдје је више лица", рекао је Шеранић.

Он је најавио да ће пацијентима који су на дијализи у Републици Српској, а који због одређених процедура у јануару нису добили редовна примања, та средства бити исплаћена у фебруару.

"Те процедуре су управо завршене и очекујем да ће исплате за прошлу годину бити у фебруару. Влада, односно Министарство здравља заједно са Министарством финансија, у овој години својим буџетом већ су планирала сав износ који је потребан за ову годину за пацијенте који су на дијализи и трансплатацији и перитонеалној дијализи", рекао је Шеранић.