latinica  ћирилица
22/01/2019 |  18:58 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Делегације СНСД и СДА о формирању власти - договорена имплементација изборних резултата

Након октобарских избора, у Сарајеву данас, први састанак страначких делегација Савеза независних социјалдемократа и Странке демократске акције.

Заједнички је констатовано да бх. власт треба да формирају изборни побједници у Републици Српској и Федерацији БиХ, те да је потребно убрзати рад на именовању Савјета министара БиХ. Нови сусрет страначких делегација договорен је за почетак фебруара.

Двочасовни разговори страначких делегација иза затворених врата, и спремност да се "спусти лопта" и озбиљно приступи примјени изборних резултата! На столу теме о којима партије имају висок степен сагласности. Осим начина имплементације изборних резултата, убрзан пут и европске интеграције БиХ, сарадња на побољшању односа са сусједним земљама и рад на питањима људских права. 

"Сматрамо да већину у бх. Парламенту, а самим тим и Савјет министара требају чинити странке које су добиле највећу подршку бирача. У Републици Српскоиј то је недвосмислено СНСД. Видимо да се у Федерацији БиХ воде динамични разговори о формирању власти у том ентитету. Сматрамо да СДА има капацитет и потенцију да учествује у формирању Савјета министара на бх. нивоу", рекао је члан делегације СНСД-а Сташа Кошарац.

За састанак страначких делегација најављен почетком фебруара – остале су оне теже теме. Расподјела ресора међу коалиционим партнерима у новом сазиву Савјета министара, и питање НАТО интеграција БиХ које је протеклих дана и седмица било елиминаторни услов у Предсједништву БиХ за именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара. 

"Постоји спремност да се спусти лопта да уђемо озбиљно у имплементацију ибзорних резултата и покажемо спремност и озбиљност да именујемо мандатара Савјета министара. У фебруару ћемо направити конкретне потезе у том правцу", изјавио је члан делегације СДА Адил Османовић.

А до тада, нема услова да засједа Представнички дом бх. Парламента и нема шта да ради, рекао је Кошарац. У супротном, а с обзиром да су четири министра у техничком мандату, који законске акте предлажу, преузели и посланичке мандате у Представничком дому БиХ гдје се акти усвајају, могло би се десити да предлагачи истовремено буду и "усвајачи" тих аката, што демократска пракса не препознаје. Кошарац је поновио и да уколико се настави блокада и условљавање у Предјсдништву БиХ, једно од питања на фебруарском састанку, биће и судбина трочланог Колегијума, односно дијела тог руководећег органа у Представничком дому Парламента БиХ.