latinica  ћирилица
23/01/2019 |  07:38 | Аутор: Б92

Плишкова спасила четири меч лопте и избацила Серену

Чешка тенисерка Каролина Плишкова спасила је четири меч лопте против Серене Вилијамс и пласирала се у полуфинале Аустралијан опена.
Каролина Плишкова (Фото: @KaPliskova) - Фото: Тwitter
Каролина Плишкова (Фото: @KaPliskova)Фото: Тwitter

Серена је у одлучујућем сету имала 5:1 и 40:15, Плишкова је била на ивици амбиса, али је успјела да се на невјероватан начин врати и слави резултатом 6:4, 4:6, 7:5.

Дуел на "Род Лејвер арени" оправдао је очекивања, трајао је више од два сата и приредио је неколико невјероватних преокрета.

Вилијамс није кренула најбоље, испустила је сервис у трећем гему првог сета и све до краја није успјела да припријети противници, која је дошла до вођства од 1-0, а када је направила брејк за 3:2 у другом, Американка се нашла у поприличном проблему.

Међутим, тада се догодио важан тренутак у мечу - Чехиња се стегла, освајачица 23 Гренд слем трофеја узвратила рибрејком са "нулом" и почела да подиже ниво игре.

Јасно је било да је у завршницу сета ушла као фавориткиња, изједначила на 1-1, послије чега је фуриозном игром дошла до 5:1 у трећем. Тада се чинило да је све ријешено, али се послије повреде све окренуло - искренула је скочни зглоб приликом једне промјене правца, пропустила меч лопту и дозволила ривалки да се врати.

- Почела је да игра боље средином другог сета, била је агресивнија. Стала сам и казнила ме је. Била сам превише пасивна у другом сету, али сада стојим као побједник. Физички сам била на терену, али психички већ у свлачионици. Била је превише добра у тим тренуцима и нисам могла да јој парирам. Рекла сам себи да пробам да се борим само сљедећи гем, она је пропустила неколико својих шанси и ја сам побиједила - рекла је 26-годишњакиња којој је ово прво полуфинале у Мелбурну.

Претрпјела је два брејка, пропустила укупно четири прилике да заврши дуел и казна је била сурова. Серијом од шест гемова Каролина је комплетирала преокрет за једну од највећих и најважнијих побједа у каријери.

Она ће се за финале првог Гренд слема у сезони борити са Наоми Осаком која је у два сета елиминисала Елину Свитолину из Украјине.

- Бићу спремна за сутра, играла сам неколико пута са њом. Играла је сјајно на УС опену и веома је опасно. Међутим, не мислим да постоји неко опаснији од Серене, тако да ћу мало уживати у овој побједи - рекла је она.

На тај начин је спријечила репризу "њујоршке драме", када је Американка у финалу УС опена направила хаос незадовољна одлукама судије Карлоса Рамоса који је због низа преступа одузео и гем, па га је оптужила и за сексизам.

У другом полуфиналу састају се Петра Квитова и Данијел Колинс.