latinica  ћирилица
23/01/2019 |  10:37 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

ФЕСТ: Ове године 130 филмских премијера

Пред гледаоцима нова остварења Јоргоса Латимоса, Емира Кустурице, Ралфа У Београду ће од 22. фебруара до 3. марта бити одржан 47. међународни филмски фестивал ФЕСТ, а у десет програмских цјелина, од којих су двије такмичарске, биће премијерно приказано више од 130 остварења.
Фест 2019. (Фото: fest.rs) -
Фест 2019. (Фото: fest.rs)

Вишеструко награђивани филм "Миљеница" /The Favourite/ грчког режисера Јоргоса Лантимоса отвориће овогодишњи ФЕСТ, а публика ће имати прилику да види и биографски филм Емира Кустурице "Пепе, један узвишени живот" о легендарном бившем предсједнику Уругваја Хосеу Мухики Пепеу, као и филмове добитнике "Златних глобуса".


Филм "Миљеница" је црнохуморна историјска драма, која приказује дешавања на британском двору почетком 18. вијека, када је мало позната краљица Ана /игра је Оливија Коман/ владала, а иза кулиса су се за њену наклоност и власт из сјенке бориле двије дворске даме.

У ишчекивању званичних номинација за "Оскара" увелико се спекулише да је "Миљеница" сасвим сигурно обезбиједила номинације за најбољи филм, режију, сценарио и своје три главне глумице. Оливија Колман је у Венецији добила награду "Волпи куп" за најбољу глумицу, а све три су у трци за "Златни глобус".

Када је ријеч о документарном филму "Пепе", десет година након портрета Марадоне, Кустурица се враћа документарцу да овјековечи још једну легендарну личност.

Филм је премијерно приказан ван конкуренције на Фестивалу у Венецији, а видјеће га и публика 47. ФЕСТ-а, и то ван конкуренције у главном програму.

Кустурица је раније изјавио да је прије много година чуо за предсједника који вози трактор и да је одмах помислио како жели да сними филм о њему.

Снимање је трајало двије године, од 2013. до 2015, када се завршио Мухикин мандат. Кроз серију разговора, Кустурица и Мухика дискутују о смислу живота кроз филозофску, политичку, естетску и поетску визуру.

"Он је вјероватно једини политичар на свијету који није корумпиран", изјавио је Кустурица за човјека познатог као "најсиромашнији предсједник на свијету", јер је Мухика своју плату поклањао у добротворне сврхе и живио у убјеђењу да када већина поклони власт некоме, онда тај мора да живи као већина, а не елита.

"Био сам шокиран кад сам видио да људи плачу зато што се предсједнику завршава мандат. Била је толика гужва да сам замало сломио ногу у покушају да направим добар снимак", изјавио је Кустурица.

На ФЕСТ-у ће бити премијерно приказани неки од филмова добитника "Златних глобуса", који се након "Оскара" сматра другом најважнијом холивудском наградом, као што су "Зелена књига" Питера Фарелија, те "Супруга", у којем игра Глен Клоуз, која је освојила свој трећи "Златни глобус" за насловну улогу.

Ту је и филм "Када би улица Бил могла да говори" Барија Џенксина, за који је Реџина Кинг освојила награду за најбољу споредну улогу.

Биће приказан и филм "Порок", за који је Кристијан Бејл освојио "Златни глобус" за најбољу мушку улогу у овој комедији, гдје игра Дика Чејнија, који се труди да постане најмоћнији потпредсједник у историји САД.

Осим Главног такмичарског програма, на 47. ФЕСТ-у ће се наћи још једна такмичарска селекција под називом Српски филм /Србија и пријатељи/, у којој се налазе српски и филмови рађени у копродукцији са Србијом, који ће бити у конкуренцији за "Београдског победника", као и за друге награде фестивала.

Премијерно ће бити приказано ново остварење "Делиријум тременс" Горана Марковића, а представиће се и Горан Радовановић са документарцем "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали", посљедњи филм у коме се појављује Милена Дравић.

Мирослав Миша Терзић ће представити филм "Шавови", који се бави веома тешком али значајном темом - крађом беба из породилишта, док из региона стиже прва хрватска зомби комедија "Посљедњи Србин у Хрватској", режисера Предрага Личине, који радњу филма смијешта у блиску будућност у којој се воде ратови због воде за пиће.

Ова филмска прича говори о томе како се у хрватској води појављује зомби вирус који се убрзано шири, а једини имуни на њега су - Срби. У филму се појављује и хрватска пјевачица Северина Којић, која глуми италијанску активисткињу која се бори за људска права зомбија.

У Главном такмичарском програму биће, између осталог, и "Црни анђео" аргентинско-шпански филм у режији Луиса Ортеге, премијерно приказан у Кану, који говори о серијском убици познатом као "Анђео Смрти".

Посјетиоци ће моћи да виде и филм "Бијела Врана", трећи режисерски подухват Ралфа Фајнса, а остварење говори о Рудолфу Нурејеву, руском балетану који је изазвао нечувени скандал када је 1961. године из Совјетског Савеза пребјегао на Запад.

Биће приказан и филм "Хотел Мумбај", трилер који испитује један од најактуелнијих страхова, а заснован је на истинитој причи о терористичком нападу на хотел "Таџ Махал палас" у Мумбају 2008. године.

Први ФЕСТ, са поднасловом "Храбри нови свијет", отворен је 9. јануара 1971. године у Дому синдиката, пројекцијом филма "Меш" Роберта Алтмана.