latinica  ћирилица
23/01/2019 |  12:12 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Голићева најавила лакше добијање дозвола за градњу у Бањалуци

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић разговарала је са градоначелником Бањалуке Игор Радојичићем и сарадницима о реализацији капиталних пројекта за град, а најављене су и многе измјене закона, које би олакшале добијање дозвола за градњу објеката.

Голићева је рекла да је легализација бесправно изграђених објеката у Српској трајан процес, али да је 18. јануара истекао рок до када се није плаћала додатна накнада за легализацију. Она је након састанка са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем рекла да је до тог рока поднесено много захтјева, поготово у Бањалуци, гдје је највећи одзив грађана.

Голићева је додала да је током данашњег састанка у Бањалуци било ријечи и о издавању грађевинских дозвола, актуелним пројектима у овом граду, предстојећим измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о комуналним дјелатностима и Закона о одржавању зграда.

"Разговарали смо и о локалитету Црно врело, водовном и комуналном инфраструктурном објекту, који се гради и о којем се прича већ 15 година. Бањалука и Приједор су у њега заједно инвестирали уз помоћ Владе Српске, а проблем за даљу фазу представљају неријешени имовинско-правни односи", појаснила је Голићева.

Она је нагласила да Министарство за све велике инвестиције, уколико инвеститор преда комплетну документацију, издаје грађевинску дозволу у року до три дана.

"Циљ нам је да све локалне заједнице најкасније до 15 дана од подношења захтјева издају грађевинску дозволу, због чега са Свјетском банком и одређеном међународном групацијом интензивно радимо на увођењу електронске грађевинске дозволе", нагласила је Голићева.

Према ријечима градоначелника, у Бањалуци је остало више од 10.000 објеката који нису легализовани, а које треба што хитније рјешавати. Он је навео да се Град припрема да буде пилот-локална заједница у пројекту електронских грађевинских дозвола које ће водити Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.