latinica  ћирилица
23/01/2019 |  12:36 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Власт на нивоу БиХ формирати без утицаја странаца

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Источном Сарајеву да би било добро да власт на нивоу БиХ буде конституисана без утицаја странаца.

"Били смо свједоци у прошлом мандату како то изгледа када странци моделирају власт на заједничком нивоу. Та власт дефинитивно ништа добро није урадила за ову земљу. Структура која је долазила из Републике Српске била је против званичних ставова институција Српске. То је било врло лоше", рекао је Кошарац новинарима у сједишту Републике Српске.

Он сматра да би било веома важно да што прије буду спроведени изборни резултати, уз пуно поштовање воље бирача, како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ.

"Потпуно је уставно да се власт на заједничком нивоу саставља од изборних побједника, односно од структура власти које долазе из изборних јединица, а то су Република Српска и ФБиХ. Зато би најпродуктвиније било да заједничка власт буде конституисана од структура који су добиле највећи број гласова на октобарским изборима", рекао је Кошарац.

То је, истакао је он, дефинитивно СНСД из Републике Српске са својим традиционалним коалиционим партнерима, а оно што је већ сада потпуно видљиво јесте да постоје одређени проблеми у ФБиХ око те структуре која је добила највећи број гласова и која би могла да се манифестује као изборни побједник у ФБиХ.

Према његовим ријечима, политичка криза у ФБиХ дефинитивно успорава процес успостављања заједничке власти на нивоу институција БиХ, а застоји у ФБиХ у одређеном смислу коче и Републику Српску у неким процесима.

"Због тога и на основу ставова органа СНСД-а ушли смо у круг разговора са политичким странкама из ФБиХ, раније са ХДЗ-ом, јуче са СДА, а ових дана ћемо имати састанак и са СДП-ом, односно представницима тзв. бх-блока", најављује Кошарац.

Он је појаснио да СНСД са СДА немају нити ће правити било какву коалицију јер, како је навео, нема тог коалиционог капацитета који ће СНСД правити са било ким из ФБиХ на такав начин, и то нигдје и ни у каквим актима не стоји да треба чинити.

"Нема коалиционог политичког дјеловања са СДА нити потписивања било каквог коалиционог угвора са том странком", поручио је Кошарац, реагујући на написе појединих медија који су отварали могућност коалирања СНСД-а и СДА.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ нагласио је да његова странка са СДА и даље има низ врло отворених питања о којима се, вјероватно, никада неће ни усагласити.

"Овдје је потпуно јасно да се власт на заједничком нивоу конституише на основу воље бирача. Бирачи из Српске јасно су рекли да на заједничком нивоу интересе Републике треба да заступа кадар СНСД-а, односно политика СНСД-а, укључујући коалиционе партнере СП и ДНС. Ми морамо да то преточимо партиципацијом у заједничким органима на нивоу БиХ", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, СНСД је истрајан у политици да посредством репрезентативног састава који иде у Сарајево брани интересе Републике Српске, да користи заједнички ниво за афирмацију интереса Српске, као и да користи изборне побједнике из ФБиХ да заустави одређене појаве и политике које су против Српске.

"Ми очекујемо да странке из ФБиХ да кажу која ће то структура заједно са СНСД-ом чинити органе на заједничком нивоу. Да ли ће то бити СДП, ДФ, СДА - то треба да се договоре они у ФБиХ, и нека нас потом обавијесте ко су нам партнери за конституисање власти на нивоу БиХ", рекао је Кошарац.

Он је одбацио све политике које, попут одређених потеза тзв. бх-блока, покушавајау да ултиматумима и уцјенама креирају заједнички ниво власти у БиХ.

"Ми `бх-блоку` не споримо да може да има своје политичке циљеве, али оно што је наша темељна политика јесте досљедна примјена Дејтонског мировног споразума и искључиво кретање у уставном капацитету. Оно што је `бх-блок` понудио није у складу са Уставом БиХ, није у складу са нашом базичном политиком, а то је очување уставног капацитета Републике Српске. Видљиво је да они покушавају да се наметну као фактор у преговарању али, понављам, СНСД не прихвата ничије улиматуме нити условљавања. Са нама се може разговарати, али на уцјене не пристајемо", поручио је Кошарац.