latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:17 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Пресјек финансијског стања у ЖРС наредне седмице

Синдикатима у оквиру "Жељезница Републике Српске" наредне седмице биће достављен пресјек финансијског стања ове компаније на који треба да доставе примједбе, што би био корак ка потписивању колективног уговора и очекиваног повећања цијене рада, рекао је предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Приједор Горан Чамџић.

Он је рекао новинарима да је данашњи састанак са представницима осам синдикалних организација иницирала управа "Жељезница Републике Српске", те да је разговорано о колективном уговору, приједлогу правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, те реализацији кредита Свјетске банке у оквиру реструктурисања предузећа.

Чамџић је истакао да синдикати инсистирају на повећању плата које су испод званичног просјека и да има простора за то, наводећи као аргумент да је предузеће данас ликвидно и без заосталих дуговања.

Он је нагласио да се управа сагласила да "постоји простор за увећање плате, али не и у којем проценту", додавши да јој је скренута пажња и на неправилности око исплата камата појединим радницима по добијеним тужбама, што ће, навео је, у наредном периоду бити размотрено.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић каже да синдикати, осим потписивања колективног уговора и повећања плата, немају друге несугласице према управи.

"Ми као синдикати тражимо да се направи методологија, да се тачно одреде радна мјеста која требају `Жељезницима`, сектори и службе које су потребне, а не да се то ради према потребама људи", рекао је Цвјетковић.

Он је указао да "Жељезнице" имају потребу за машиновођама с обзиром на то да млади кадрови раскидају уговоре и одлазе ван земље, наводећи да је од управе обавијештен да су спремни да ангажују неопходне кадрове који су на евиденцији Завода за запошљавање.

Представници управе "Жељезнице Републике Српске" нису се обратили медијима након састанка са синдикатима.

Раније из је управе саопштено да је од 18. јануара оперативна друга транша од девет милиона евра кредитних средстава Свјетске банке у пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске", када је и почело измиривање преосталих дуговања према бившим радницима који су у ранијем периоду због различитих разлога напустили ову компанију.

"Жељезнице" су из прве транше кредита Свјетске банке у новембру прошле године исплатиле 51,8 милиона КМ дуговања за 2.519 запослених радника.

Средства су искоришћена за измиривање обавеза за порезе и доприносе и исплату дуговања према радницима, односно уплате према Пореско управи Републике Српске у износу од око 33.998.940 КМ и према радницима 17.645.310 КМ.

Народна скупштина Српске усвојила је 22. фебруара одлуку о прихватању задужења Српске за 51,3 милиона евра код Свјетске банке за пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" с циљем унапређења оперативне ефикасности и финансијске одрживости.

Из Управе "Жељезница Републике Српске" раније је саопштено да структуру кредитних средстава Свјетске банке од 51,3 милиона евра чине три компоненте, и то 42,7 милиона евра за финансијско реструктурисање које обухвата исплату заосталих дуговања, затим 3,5 милиона евра за реструктурисање радне снаге, а пет милиона евра за организационо.

У оквиру "Жељезнице Републике Српске" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.