latinica  ћирилица
23/01/2019 |  16:18 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Шеранић разговарао са руководствима болница у Требињу и Невесињу

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, разговарао је са руковдствима болница у Требињу и Невесињу о тренутној ситуацији и могућим начинима побољшања организације и функционисања.

Иако је министар Шеранић са руководствима разговарао о неколико тема, конкретни потези могли би да услиједе након формирања посебног тима Министарства. Задатак ће му бити да предложи мјере посебно за сваку здравствену установу, о питању организације рада, подизању нивоа и увођењу нових видова здравствене заштите, и санирања финансијског стања. Потврђено је да је Болница Требиње смањила листе чекања за одређене процедуре и здравствене услуге које пружа.

Побољшања су евидентна када је ријеч о ултразвуку срца и раду ендокринолошке амбуланте. Неке од модела здравствених услуга, рекао је Шеранић, треба подићи на већи ниво, ради побољшања приходовне стране. У Републици Српској свака болница је модел за себе, па су различите и области и нивои на којима треба радити. У Требињу треба препознати предности, које има у односу на свој положај. Добра страна требињске Болнице је што се већи број младих љекара, почетком наредне године, враћа са специјализација.

"Разговарали смо о томе и да одређени консултанти односно еминентни професори, који би долазили у Болницу Требиње, пружали одређену врсту услуга и омогућили младим специјализантима да напредују даље, развијају своја знања и вјештине по том питању, што ће у догледном периоду дати одређени бенефит", рекао је Шеранић.

Посебан тим, који ће формирати Министарство, Болници би требало да помогне у унутрашњкој организацији, финансијском стабилизовању, дијагностици и терапијским процедурама. Као и већина болница у Српској, и требињска је у финансијском минусу. Како је истакла Љубица Миљановић,  в.д.директорка Опште болнице Требиње, дугови су према добављачима и према набавци опреме, као и због започетих пројеката, али, како истиче, биће направљен санациони план, који ће подићи финансијски ниво.

О тренутној финансијској ситуацији, проширењу нивоа здравствених услуга и начинима побољшања пословања, министар Шеранић разговарао је и са менаџментом Болнице у Невесињу. Шеранић је подржао намјере Болнице да, уз помоћ професора из Београда, настави пружање услуга, по којима је већ препознатљива.

Посебан тим Министарства здравља требало би да буде формиран ускоро, да би се, уз сарадњу са здравственим установама и локалним заједницама, побољшала организација и функционисање здравствених установа.