latinica  ћирилица
23/01/2019 |  17:13 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Српска уставна категорија, не може се довести у питање њено име (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, поводим најаве СДА о иницијативи за промјеном имена Републике Српске, да је Српска уставна категорија и додао да се не може довести у питање њено име. Додао је да ова иницијатива јесте и иницијатива за раздруживање у БиХ.

Конференцију за новинаре погледајте и на сљедећем линку.

"Република Српска је уставна и међународно призната и по оцјени Венецијанске комисије из 2005. године", нагласио је Додик.

Српска је потписница свих 12 анекса Дејтонског мировног споразума, тако и анекса IV – Устава БиХ, истакао је предсједавајући Предсједништва Милорад Додик. 

Додик је рекао да је иницијатива СДА постојала и раније и да ју је покренуо Сулејман Тихић, али ју је под утицајем странаца повукао.

"СДА овом инисцијативом жели да проблематизује Републику Српску. У Уставу БиХ у Члану 1. став 3 пише да је БиХ састављена од два ентитета - ФБиХ и Република Српска. Самим тим Српска је уставна категорија и не може се довести у питање њено име", рекао је Додик.

Он је истакао да је ова иницијатива неприхватљива и неспојива са Уставом БиХ.

"Затражићемо засједање НСРС уколико буде активирана ова инивијатива, а биће преиспитан и начин моге учешћа у раду Предсједништва БиХ. Ово је иницијатива за раздруживање у БиХ", поручио је Додик.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Истакао је да је важно да Српска још једном искаже консензус о томе.

Додик је за сутра најавио састанак са лидерима свих партија у НСРС и ПС БиХ на којем ће се расправљати о иницијативи СДА.

"Ово је тачка преко које се не може прећи и ја је нећу прећи. Не желим да неко на овај начин омаловажава Републику Српску", поручио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је да иницијатива СДА помиње иницијативу само пет дана након што је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао да треба промијенити Дејтонски споразум.