latinica  ћирилица
23/01/2019 |  19:42 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Иницијатива СДА потпуно деструктиван процес

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да иницијатива СДА за укидање назива Република Српска представља потпуно деструктиван процес и показује да СДА није ни за какав суживот, нити за дејтонску БиХ, па чак ни за добре међунационалне и међуентитетске односе.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

Павић сматра да СДА покреће ову иницијативу врло добро знајући да може да изазове само негативна реаговања у цијелој Републици Српској и само да погорша односе у БиХ.

Он је изјавио Срни да, чак и ако би Уставни суд БиХ усвојио иницијативу СДА, то не би могло да се примијени, јер Република Српска никада на то не би пристала и они то врло добро знају.

Павић каже да СДА овом иницијативом само показује да никада неће прихватити Републику Српску, али и да је БиХ немогућа држава и да њима није стало ни до каквог правог договора, нити до Дејтона.

Он је подсјетио да у Дејтонском споразуму јасно пише да је Република Српска конститутивни дио БиХ.

Павић је истакао да СДА показује да није ни за какав суживот, нити за дејтонску БиХ, чак нису ни за добре међунационалне и међуентитетске односе.

"Ово је потпуно деструктиван процес, чак и ако је у функцији унутрашње политике, што увијек јесте када је о њима реч", рекао је Павић, додајући да у СДА знају да ће ово имати одјека у Српској и широј јавности.

Он сматра да је иницијатива СДА нихилистички политички потез који не може да донесе ништа добро и који неће произвести ништа, чак и када би је Уставни суд усвојио.

"То може да буде скретање пажње са чињенице да још нису конституисане нове власти и нису спроведени изборни резултати, ни у Федерацији БиХ, ни на нивоу БиХ, док у Републици Српској јесу. Ово је на неки начин скретање пажње са те чињенице", рекао је Павић.

Павић оцјењује да ова иницијатива СДА, не само да уништава могућност неког нормалног дијалога, него чак и договора о неким минималним стварима.

"Јер, како да се договарате са неким ко оспорава ваше постојање? Овде има пуно политичког, ово јесте провокација и вероватно није дошла само из мозгова СДА, пошто они ништа не раде на своју руку", каже Павић.

Он оцјењује да ефекат може да буде негативан и по унутрашње односе у БиХ и по БиХ као такву.

"Тек сада се показује колико је немогуће уопште разговарати о било каквој функционалној држави БиХ", поручио је Павић.