latinica  ћирилица
23/01/2019 |  21:37 | Аутор: Независне

Федерацији БиХ од 1. фебруара пријети колапс

Федерација БиХ могла би се наћи у финансијском колапсу уколико до 31. јануара не добије буџет за ову годину.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)

Наиме, уколико се до тог датума не нађе рјешење вјероватно скоро 500.000 пензионера неће добити своје пензије, а буџетски корисници плате.

Из Кабинета Фадила Новалића, премијера Федерације БиХ, "Независним" су потврдили да неусвајање финансијског плана Фонда ПИО доводи у питање исплату пензија и да ће до тога доћи не буде ли сједнице Дома народа ФБиХ на којој ће бити усвојен буџет.

Анер Жуљевић, делегат старог сазива Дома народа ФБиХ, рекао је за "Независне" да се Федерацији дешава "сценарио Мостар", али у горем и компликованијем облику, јер неће бити пензија, плата буџетским корисницима, али ни финансирања града Мостара.

"Овдје ситуацију може ријешити једино високи представник, који може донијети буџет, с обзиром на то да се нови сазив Дома народа ФБиХ не може чекати јер три кантоналне скупштине још нису доставиле имена делегата", казао је Жуљевић.

Жујевић тврди да је потез ОХР-а био несмотрен и несистематичан заједно с појединим амбасадама о нелегалности старог сазива Дома народа ФБиХ, те да то Федерацију води у финансијски колапс.

Исмет Османовић, посланик СДА у Представничком дому ФБиХ, каже да Влада ФБиХ нема законски основ да исплати ни пензије, а ни плате буџетским корисницима док оба парламента не потврде буџет.

"Постоји рјешење, мислим да изјава, писмо које су упутили ОХР и још неке међународне организације, треба да буде допуњена како би био ријешен овај проблем. Или нека високи представник донесе одлуку о буџету, јер за то има могућност с обзиром на то да је Представнички дом ФБиХ усвојио буџет, или нека дозволи да се састане стари сазив Дома народа ФБиХ и нека донесу одлуку о привременом финансирању", казао је Османовић и додаје да, уколико се ништа од тога не деси, да ће ФБиХ бити у великом финансијском проблему.

Маринко Чавара (ХДЗ БиХ), предсједник Федерације БиХ и посланик у Представничком дому ФБиХ, поновио је да би било најбоље да се што прије формира Дом народа ФБиХ и да се коначно усвоји прорачун. Он није имао коментар на тренутну финансијску ситуацију у Федерацији БиХ.

Мирсад Исаковић, универзитетски професор и финансијски стручњак, истиче да је Влада ФБиХ погријешила што није утврдила буџет или одлуку о привременом финансирању до краја прошле године. Наглашава да је друга кобна грешка премијера Федерације БиХ и Владе била то што су недостајућа средства за пензије повлачили из трезора ФБиХ, а нису користили ванбуџетска средства.

"Сад им се то обило о главу и не знам како ће то рјешити. Нисам правни стручњак и не знам да ли би таква одлука била у складу с Уставом, али Влада проблем може ријешити једино ако донесе одлуку да исплати пензије, па да након доношења буџета врати новац", казао је Исаковић.

Јасенко Туфегџић, замјеник предсједавајућег старог сазива Дома народа ФБиХ, јуче је за "Независне" кратко рекао да нема никакву информацију нити назнаку када би се могла бити одржана сједница овог дома.