latinica  ћирилица
29/01/2019 |  12:38 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Лукач: Нема трајне забране окупљања на Тргу Крајине

Министарство унутрашњих послова Републике Српске није донијело нити може донијети рјешење о забрани трајног окупљања грађана на Тргу Крајине у Бањалуци, рекао је ресорни министар Драган Лукач у Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци.

"Нема никакве трајне забране окупљања грађана на Тргу Крајине, то је измишљена спекулација", рекао је Лукач, одговарајући на питање посланика током "Актуелног часа".

Према његовим ријечима, МУП Републике Српске забрањује окупљање ако је поднесен захтјев и ако процијени да такво окупљање може да доведе до нарушавања јавног реда и мира или до опасности за друге грађане.

"МУП у складу са законом забрањује окупљање када се људи нелегално окупљају, без икаквог одобрења и захтјева за мирно окупљање", појаснио је Лукач.

Он је додао да ће МУП Републике Српске у складу са законом забранити окупљање које није пријављено у складу са законом и нарочито ако то окупљање доводи до нарушавања јавног реда и мира.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић питао је министра Лукача, на основу које одлуке је МУП Републике Српске трајно забранио окупљање групе Правда за Давида на Тргу Крајине у Бањалуци.

У Бањалуци је у току сједница Народне скупштине Републике Српске.