latinica  ћирилица
29/01/2019 |  09:43 ⇒ 30/01/2019 | 07:56 | Аутор: РТРС

НС РС - Размотрен Приједлог закона о платама у високом образовању

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.

20.15 НС РС размотрила је Приједлог закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је, у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона, изразио наду да ће бити простора да у сљедећим годинама буду повећани платни коефицијенти и запосленима у области високог образовања који нису били обухваћени овим актом.

Потпредсједник Владе Антон Касиповић рекао је раније, током посланичке расправе, да је доношење закона о повећању плата у просвјети чекало 21.000 запослених у образовању и култури.

"Захвалио бих просвјетним радницима што за то вријеме никад нису довели у питање свој рад јер су им плате биле ниже него неке друге. Драго ми је што су Влада Радована Вишковића и ресорно министарство створили услове да на овај начин почну своје мандате", рекао је Касиповић.

Посланик СНСД-а Владо Ђајић рекао је да је задовољан приједлогом овог акта који је почетак увођења реда у високо образовање Српске.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра разматрањем Приједлога закона о платама запослених у области културе Републике Српске, по хитном поступку.

Биће разматрани и нацрти закона о социјалном становању Републике Српске, о заштити од нејонизујућих зрачења, као и Нацрт закона о граду Градишка и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Почетак сједнице заказан је за 10.00 часова.

18.30 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да усаглашавање платних коефицијената људи који раде у просвјети у Српској са онима у другим институцијама није повећање плата, нити популизам, већ људска обавеза према тим људима.

"То је људска обавеза која је била пред нама све ове године и која ће буџет годишње коштати више од 23 милиона КМ. Влада размишља и о секретарима, возачима и осталима који раде у тим /образовним/ институцијама, али они су претходним законима усаглашени са том стручном спремом у свим осталим институцијама", рекао је Вишковић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.

17.00 Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је, након редовне паузе, посланичком расправом о Приједлогу закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.

Овим актом се предлаже повећање платних коефицијената за све наставнике, сараднике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у јавним високошколским установама и јавним установама студентског стандарда.

15.10 Приједлогом закона о платама запослених у високом образовању и области студентског стандарда, који Народна скупштина разматра по хитном поступку, предложено је повећање платних коефицијената за све наставнике, сараднике и остале распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у јавним установама у овој сфери.

"Овај закон се доноси са циљем изједначавања плата запослених са ВСС у области образовања са платама запослених у другим областима јавне управе", навео је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона.

Он је оцијенио да се повећање личних примања свакако може цијенити као мјера од општег интереса за Српску.

У образложењу овог приједлога закона речено је плате, заједно са факторима као што су радни услови, напредовање у каријери и могућности за стручно усавршавање, играју значајну улогу у осигуравању да запослени у области високог образовања и студентског стандарда буду задовољни и довољно мотивисани да наставе да обезбјеђују висок квалитет у цјелокупној области високог образовања.

Влада Републике Српске је приједлог овог закона раније утврдила по хитном поступку имајући у виду Меморандум о заједничким мјерама за период од 2018. до 2020. године, закључен 18. децембра 2017. године између Владе и Савеза синдиката Републике Српске.

15.00 НС РС размотрила је Приједлог закона о платама запосленим у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској, који предвиђа повећање платних коефицијената за све наставнике и остале запослене распоређене на радним мјестима са високом стручном спремом.

Овим законом предвиђа се повећање платних коефицијената за све наставнике и остале распоређене на радним мјестима са високом стручном спремом и у школама за дјецу са сметњама у развоју, те у умјетничким, односно музичким и балетским школама.

Посланик СНСД-а Денис Шулић рекао је да подржава доношење овог закона.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић рекао је да подржава доношење закона којим се побољшава стандард просвјетних радника у Републици Српској.

14.38 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да је, уз повећање плата, потребно ојачати статус просвјетних радника, јер су они темељ овдашње заједнице.

Шеф Клуба посланика СП-а Горан Селак рекао је да се залаже за адекватна примања запослених у основним и средњим школама, јер без мотивисаног просвјетног кадра, неће бити напретка Републике Српске. 

Посланик ДНС-а Дане Малешевић изразио је задовољство што је овим законом предвиђено повећање плата просвјетним радницима.

Посланик СДС-а Давор Шешић рекао је да подржава Приједлог закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, уз напомену да би требало провјерити дипломе наставног кадра.

14.00 - Приједлогом закона о платама запосленим у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској предвиђа се повећање платних коефицијената за све наставнике и остале запослене распоређене на радним мјестима са високом стручном спремом, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић. Тривићева је навела да се овим законом предвиђа повећање платних коефицијената за све наставнике и остале распоређене на радним мјестима са високом стручном спремом и у школама за дјецу са сметњама у развоју, те у умјетничким, односно музичким и балетским школама.

"Циљ доношења овог закона је уједначавање плата запослених са високом стручном спремом у области образовања са платама запослених у другим областима јавне управе", рекла је Тривићева, образлажући овај законски акт у парламенту Српске.

13.12 - Министарство унутрашњих послова Српске поднијело је извјештаје тужилаштву које ће даље да оцијени све доказе у вези са дешавањима на Тргу Крајине у Бањалуци у децембру, рекао је ресорни министар Драган Лукач.

Лукач је рекао да МУП није употријебио прекомјерну силу приликом окупљања групе грађана Правда за Давида на Тргу Крајине у Бањалуци.

"Нико од полицајаца на Тргу Крајине није тукао никакву дјецу. То није истина. Постоје снимци о свему томе", рекао је Лукач у НСРС, одговарајући на питање посланика током "Актуелног часа".

12.58 - Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да ће на сутрашњем састанку у Министарству енергетике Србије у Београду актуелизовати питање милионских дугова у вези са накнадама за земљиште уз Дрину потопљено за изградњу хидроелектрана.

"У интересу нам је да то питање буде ријешено", рекао је Ђокић у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа".

Он је додао да је "Електропривреда Српске" заједно са Владом одлучна да заврши радове на Хидроелектрани "Дабар", изразивши задовољство што су недавно Српска и Србија изразиле спремност за реализацију пројекта изградње хидроелектрана "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини, укупне вриједности око 245 милиона евра.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је у току прикупљање потребне документације за расписивање тендера за главни технички пројекат за изградњу Меморијалног центра Доња Градина.

"У фази смо експропријације земљишта да бисмо могли радити на главном техничком пројекту", рекла је Тривићева.

12.40 - Министарство унутрашњих послова Републике Српске није донијело нити може донијети рјешење о забрани трајног окупљања грађана на Тргу Крајине у Бањалуци, рекао је ресорни министар Драган Лукач у Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци.

12.03 - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о генетички модификованим организмима повучен из парламентарне процедуре како би се становништво и јавност детаљно упознали о овом акту, који одобрава кориштење ГМО соје за исхрану животиња.

11.58 - Народна скупштина Републике Српске усвојила је дневни ред сједнице у који је уврштен приједлог Владе Српске да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској.

У дневи ред уврштен је и Приједлог закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске и Приједлог закона о платама запослених у области културе Републике Српске, све по хитном поступку.

Није прихваћен приједлог ПДП-а о смјени потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Сенада Братића из СДА.

Није прихваћен ни приједлог посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да у дневни ред буде уврштен извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова за 2015. годину.

10.54 - Шеф клуба посланика "Заједно за БиХ" Един Рамић рекао је данас да очекује да у Народној скупштини Републике Српске неће бити прихваћена ПДП-ова иницијатива за смјену потпредсједника Скупштине Сенада Братића.

10.30 - Влада Републике Српске повукла је из скупштинске процедуре Нацрт закона о противградној заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о генетички модификованим организмима.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Влада предложила да се у дневни ред уврсти Приједлог закона о платама запосленим у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској.

Чубриловић је додао да је Влада предложила да се разматрају и Приједлог закона о платама запосленим у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске и Приједлог закона о платама запослених у области културе Републике Српске све по хитном поступку.

Клуп посланика ПДП-а предложио је да смјени потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић из СДА јер је ова странка најавила покретање иницијативе за промјену назива Републике Српске.