latinica  ћирилица
29/01/2019 |  18:31 | Аутор: СРНА

Вишковић: Усаглашавање платних коефицијената није популизам

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да усаглашавање платних коефицијената људи који раде у просвјети у Српској са онима у другим институцијама није повећање плата, нити популизам, већ људска обавеза према тим људима.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

"То је људска обавеза која је била пред нама све ове године и која ће буџет годишње коштати више од 23 милиона КМ. Влада размишља и о секретарима, возачима и осталима који раде у тим /образовним/ институцијама, али они су претходним законима усаглашени са том стручном спремом у свим осталим институцијама", рекао је Вишковић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.

Он је истакао да су поменута законска рјешења и усаглашавање платних коефицијената требали да буду урађени и да је то заслуга цијелог друштва, не само министра и премијера.

"То је била обавеза коју смо само испунили и замолио бих да је тако третирамо", рекао је Вишковић.

Коментаришући захтјев посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да Влада достави на разматрање Скупштини извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке Српске и фондова за 2015. годину, Вишковић је нагласио да је то неозбиљно и да такав извјештај неће бити разматран.

Он је рекао да ће Влада доставити Скупштини на разматрање извјештај о раду ИРБ-а Српске за 2018. годину у првој половини ове године, како је то скупштинским пословником предвиђено.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је предложеним законом више одушевљена Влада него они на које се тај акт односи, јер је повећање плата упитно уколико се, с друге стране, узме у обзир повећање цијена и трошкова живота.

"Подржаћу закон, али то није стварно повећање плата и допринос просвјетним радницима, већ популизам", оцијенио је Гламочак.

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Далибор Стевић нагласио је да, уз повећање плата, дигнитет просвјетног радника и оних који раде у високом школству треба додатно заштитити и подићи, што је јасна намјера Владе Републике Српске.

"Повећањем плата шаљемо поруку да Српска мисли о просвјетним радницима. Треба им помоћи не само материјално, већ треба даље ићи у рјешавање проблема у високом образовању. Очекујем да на том плану више сарађују академска заједница и челни људи у ресорним министарствима како би са факултета излазили врсни, квалитетни кадрови и истраживачи", рекао је Стевић.

Посланик СДС-а Иванка Марковић рекла је да подржава овај приједлог закона, али да у наредном периоду треба повећати плате и особљу које помаже наставницима, сарадницима и осталим запосленим који су распоређени на радна мјеста са високом стручном спремом у јавним високошколским установама и јавним установама студентског стандарда.