latinica  ћирилица
30/01/2019 |  09:34 ⇒ 31/01/2019 | 07:47 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Нацрт закона о заштити од нејонизујућих зрачења

Народна скупштина Републике Српске разматрила је Нацрт закона о заштити од нејонизујућих зрачења. Претходно је размотрен Нацрт закона о социјалном становању Републике Српске. Посланици су данас расправљали и о Приједлогу закона о платама запослених у култури. Сједница Народне скупштине биће настављена сутра од 10.00 часова разматрањем Нацрта закона о граду Градишка.

20.25 - НСРС је размотрила Нацрт закона о заштити од нејонизујућих зрачења којим се унапређује заштита здравља људи и животне средине од нејонизујућих зрачења.

Посланик СНСД-а Милутин Тасовац сматра да су штетном зрачењу изложена насеља у близини високонапонских далековода, због чега ово питање треба регулисати у овом закону.

Посланик ПДП-а Драган Галић упозорио је да је највећи извор нејонизујућег зрачења мобилни телефон, због чега треба законски регулисати ову материју.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић изразила је очекивање да ће овај закон унаприједити заштиту здравља људи и животне средине од нејонизујућих зрачења.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра од 10.00 часова разматрањем Нацрта закона о граду Градишка.

Биће разматрани и нацрти закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске, о радио-аматеризму у Српској, те о унутрашњој пловидби.

18.36 - Нацртом закона о заштити од нејонизујућих зрачења уређују се заштитне мјере, стручни послови заштите и спровођење мониторинга извора електромагнетних поља, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је, образлажући овај акт, навео да је основни разлог за доношење овог закона унапређивање заштите здравља људи и заштите животне средине од дјеловања нејононизујућих зрачења.

Он је додао да је то потребно и ради усклађивања овог закона са правном тековинаом ЕУ из ове области.

18.24 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о социјалном становању Српске којим се први пут у Републици свеобухватно уређује овај систем по непрофитном моделу.

Директор републичког Секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац је у завршној ријечи захвалио свим посланицима за учешће у расправи, конструктивне приједлоге и сугестије који ће, како је рекао, бити размотрени приликом израде завршног текста овог акта.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић рекао је раније, током посланичке расправе, да је важно да станове по основу будућег закона о социјалном становању Републике Српске добијају држављани Српске и БиХ како се у перспективи не би дешавало да, на примјер, арапски мигранти користе те стамбене јединице.

Вујичић је навео да је Нацрт закона о социјалном становању Републике Српске добра основа да се, након јавне раправе, нађе најквалитетније законско рјешење на задовољство крајњих корисника.

17.00 - Сједница је настављена након редовне паузе расправом о Нацрту закона о социјалном становању Српске.

Пред посланицима су и нацрти Закона о заштити од нејонизујућих зрачења, Закона о граду Градишка и о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Народна скупштина ће разматрати и Нацрт закона о радио-аматеризму у Републици Српској, Нацрт закона о унутрашњој пловидби и Нацрт закона о измјени Закона о привредним друштвима.

15.00 - У току је редовна скупштинска пауза до 17.00 часова.

14.55 - Посланик СНСД-а Валерија Лакић рекла је да ће усвајањем Приједлога закона о социјалном становању бити испољена друштвена одговорност. Она је напоменула да и родитељи и дјеца са посебним потребама треба да имају право на становање под условима које прописује овај акт.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је важно донијети закон о социјалном становању јер, нажалост, сви становници у Републици Српској не могу да ријеше стамбено питање.

"Они ће у складу са овим законом на неки начин бити збринути", рекао је Жунић и навео да је на том плану потребно усвојити и националну стратегију социјалног становања, коју има и Србија.

14.50 - Предсједник Владе Радован Вишковић позвао је посланике у Народној скупштини да дају конструктивне приједлоге, примједбе и сугестије на Нацрт закона о социјалном становању Републике Српске, обећавши да ће Влада и предлагач уважити све оно што ће допринијети што бољем завршном тексту овог акта.

Вишковић је рекао да су сви посланици сагласни да је Српској потребан тај закон, наводећи да је могуће и да назив овог акта буде коригован.

Потпредсједница Владе Сребренка Голић нагласила је да је важно донијети овај закон јер је право на достојно становање једно од основних људских права.

Она је поздравила доношење овог закона, наводећи да су такав акт већ донијеле бројне државе у окружењу, те додала да закон о социјалном становању треба да буде усклађен са Законом о социјалној заштити и другим републичким актима.

Посланик СНСД-а Денис Шулић рекао да је да приоритет у оквиру доношења овог закона треба да буду људи који бораве у колективним центрима и бескућници.

Он је додао да би сљедећи приоритет требало да буду млади и они чија су занимања дефицитарна јер би и тиме били стимулисани да остану у Српској.

13.35 - Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић оцијенио је да је уређивање области социјалног становања у Српској питање од јавног интереса. Чавић је током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о социјалном становању Републике Српске, нагласио да је добро што се акт који регулише ову област усваја у редовној процедури, јер је потребан цјеловит и озбиљан приступ у коме треба утврдити регистар станова које овај закон дефинише, али и ко и како води тај регистар.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја рекла је да је већ планирано да се о нацрту тог закона проведе шездесетодневна јавна расправа, с обзиром да је врло важно да у том процесу учествују сви актери који раде на закону, али и потенцијални корисници станова.

"Циљ је да овај закон буде што квалитетнији и проводив у пракси", рекла је Шолаја и додала да је битно имати систематизоване податке и дефинисати ко води евиденцију стамбених јединица да не би долазило до злоупотреба.

Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да је важно што и борци, у оквиру овог закона, могу да конкуришу за кориштење стамбених јединица јер многи након рата нису ријешили стамбено питање усљед недостатка адекватних примања.

Он је рекао да стамбене јединице треба додјељивати на коришћење онима који су на привременом или сталном боравку, односно имају пребивалиште у Републици Српској.

12.45 - Директор републичког Секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац образложио је пред посланицима Народне скупштине Републике Српске Нацрт закона о социјалном становању, којим се први пут у Српској свеобухватно утврђује и уређује систем социјалног становања по моделу непрофитног становања.

Штрбац је истакао да је право на достојно становање једно од основних људских права и подсјетио да постоји огроман раскорак између потреба и могућности великог броја породичних домаћинстава у Српској, која не могу самостално ријешити стамбено питање.

"То су млади, а првенствено млади брачни парови, лица старија од 65 година без породичног старања и у стању социјалне потребе, борци, породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, расељена лица и избјеглице, те посебно социјалне категорије, као и лица која су остала без стамбене јединице усљед елементарне непогоде", рекао је Штрбац.

Нацртом закона о социјалном становању Републике Српске системски се уређују носиоци реализације и корисници права на социјално становање, поступак и начин додјеле, услови кориштења, управљања и одржавања, својина и располагање стамбеним јединицама, као и закупнина, финансирање изградње стамбених јединица, надзор и друга питања од значаја за ову област.

12.15 - Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о платама запослених у области културе, који предвиђа повећање платних коефицијената за све запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом. Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је у завршној ријечи након посланичке расправе да је доношење овог закона добар корак изједначавања плата запосленима у области културе са запосленима у јавној управи.

Тривићева је подсјетила да је овај закон донесен на основу Меморандума о заједничким мјерама 2018-2020. године, који је закључен 2017. године између Владе и Савеза синдката Републике Српске.

Потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић рекла је да подржава доношење овог закона ради људи запослених у области културе.

"Ово је добар корак напријед онолико колико има средстава. Добро је да се мислило на људе који су овим актом обухваћени", истакла је Јовичевићева.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је да СНСД подржава доношење закона о повећању плата запосленим у области културе, али да повећање плата морају да прате квалитетни услови рада.

Ромићева је подсјетила да је 2017. године донесена Стратегија развоја културе у Републици Српској, истичући да су у прошлој години већ видљиви резултати у погледу издвајања средстава према објектима културе у Републици Српској.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић сматра да сви у Републици Српској треба да се ангажују да заједно раде на бољем стандарду грађана и да се изједначе плате запослених у јавном сектору који немају високу стручну спрему.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја сматра да би требало упоредити податке о томе колико средстава у буџету годишње издвајају локалне заједнице у области културе, а колико Република.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић навела је да је овим законом требало ускладити плате запосленима у области културе који немају високо образовање.

10.15 - Министар просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је данас да се Приједлогом закона о платама запослених у области културе предвиђа повећање платних коефицијената за све запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом.

"Циљ доношења овог закона је изједначавање плата запослених са високом стручном спремом у области културе са платама запослених у другим јавним установама и институцијама", истакла је Тривићева, образлажући овај акт у Народној скупштини.

Народна скупштина синоћ је размотрила Приједлог закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.