latinica  ћирилица
01/02/2019 |  16:17 ⇒ 20:20 | Аутор: АТВ

Црнадак жели да БиХ иде у НАТО: То је приоритетни задатак

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, жели да БиХ прати примјер Црне Горе на путу ка НАТО и то је истакао на на једној дискусији у организацији Атлантског савеза Црне Горе. Црнадак је истакао да је пут БиХ у НАТО тренутно у застоју, али он сматра да је пут у НАТО приоритет за БиХ.
Црнадак - прес - Фото: РТРС
Црнадак - пресФото: РТРС

- Спољнополитичка одредница БиХ је чланство у НАТО и ЕУ, а на том путу ће слиједити примјер Црне Горе - поручио је министар спољни послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак током интерактивне дискусије на тему: "Актуелна безбједносно-политичка и економска ситуација у БиХ" у организацији Атлантског савеза Црне Горе, преноси ЦДМ.

Он је нагласио да је тај процес, због унутрашњих политичких прилика, тренутно у застоју, али да тај приоритетни задатак има изгледа да буде ријешен. Црнадак се посебно осврнуо на успјешан пут Црне Горе ка чланству у ЕУ, акцентирајући чланство у НАТО.

Такође, рекао је да, на том плану, БИХ жели да слиједи црногорски примјер. Одговарајући на питање о односу ЕУ према западном Балкану, Црнадак је рекао да су они у некој врсти разумљивог застоја и да на то утичу предстојећи избори за Европски парламент, те исказао наду да ће се након њих односи покренути на адекватан и очекиван начин.

Било је ријечи и о укупним односима у региону, економским, трговинским и најзначајнијим политичким питањима почев од важности рјешавања отворених питања између држава, попут неопходности дефинисања и потписивања споразума о границама.

Када је ријеч о тренутној ситуацији у БиХ, Црнадак је говорио о 25-годишњем искуству примјене Дејтонског споразума, који је био и остао пресудно важан за функционисање и дефинисање односа у Федерацији.

Одговарајући на питање о уплитању страних сила у изборне процесе Босне и Херцеговине, Црнадак је поменуо да утицај Русије свакако постоји и најбоље се огледа, како је рекао, кроз чињеницу да је током посљедња три изборна циклуса предсједавајући Предсједништва Милорад Додик сваки пут посјетио Москву и раговарао са Путином непосредно пред одржавање самих избора.

Такође, на питање зашто још увијек није активиран први циклус МАП процеса за чланство у НАТО, одговорио је да сва одговорност за то лежи у чињеници да су Додик и његова партија у потпуности промијенили став који су заузели још прије осам година о овом питању.

Црнадак је демантовао наводе, рекавши да није тачно да рекао да је циљ БиХ чланство у НАТО.