latinica  ћирилица
02/02/2019 |  18:05 ⇒ 03/02/2019 | 08:06 | Аутор: РТРС

Да ли је на дјелу кршење Резолуције о војној неутралности?

Министар спољних послова из Савјета министара у техничком мандату Игор Црнадак жели да БиХ прати примјер Црне Горе на путу ка НАТО-у.

Жељу је исказао у Подгорици, на конференцији, у организацији Атлантског савеза Црне Горе. Црнадак то демантује, али и њега демантују, бар према саопштењу из Атлантског савеза Црне Горе, које су нам послали.

У саопштењу, које нам је послао Атлантски савез Црне Горе, наведено је да је Црнадак рекао да први циклус МАП -а за чланство у НАТО-у није активан, јер су Додик и СНСД промијенили став од прије 8 година, али ни ријечи о Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске из 2017.

То, ваљда, и не чуди, након што је и његов политички идеолог, бивши члан БХ Предсједништва Младен Иванић ставио потпис на Спољнополитичку стратегију БиХ до 2023. и пут ка НАТО-у.

Но, црно на бијело, Атлантски савез сусједне нам државе, а не медији, како се Црнадак брани, саопштио је да је за министра спољних послова БиХ Црна Гора свијетли евро - атлантски примјер.

- Током дискусије, министар Црнадак говорио је о интеграционим процесима, истакавши да је и спољно-политичка одредница БиХ чланство у НАТО и ЕУ. Нагласио је да је тај процес, због унутрашњих политичких прилика, тренутно у застоју, али да тај приоритетни задатак има изгледа да буде ријешен. Црнадак се посебно осврнуо на успјешан пут Црне Горе ка чланству у ЕУ, наглашавајући чланство у НАТО. Такође, рекао је да, на том плану, БиХ жели да слиједи црногорски примјер - наведено је у саопшењу Атлантског савеза Црне Горе

Црнадак тврди да је све што су медији пренијели у вези са НАТО – ом неистина, и да се његова изјава односила искључиво на Европску унију. Да је у питању злонамјерна медијска интерпретација Црнатка правдају и страначке и коалиционе колеге, мада се очекивало да коментаришу његов званичан став изнесен током дискусије, саопштен од домаћина, Атлантског савеза Црне Горе, а не писање медија.

- Не постоји никакав тонски запис, јавна изјава, него постоји став Црнатка који је јасно поновио. Наш циљ је ЕУ. Када су у питању НАТО интеграције, ту не постоји сагласност - каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

- Слажем се с оним што је рекао да је то изјава коју је неко злоупотрјебио, извитоперио у политичком смислу, с циљем да прави штету лично Црнатку. Све политичке партије у Српској имају идентичан став по питању НАТО интеграција - наводи Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Тврдњу да, за разлику од СНСД-а, ПДП и СДС воде конзистентну политику о НАТО путу, БиХ лидери ових партија црпе и из спорне Спољнополитичке стратегије БиХ до 2023. Сматрају да је Иванић потписао партнерство са НАТО-ом, а не пут ка чланству. Међународи фактори одлучивања на тај документ ипак тако не гледају.

- Недавно смо и од Мајка Помпеа, државног секретара САД чули да БиХ мора да крене даље ка НАТО-у, из разлога што су прошле године усвојили стратегију спољне политике у којој то јасно стоји. Република Српска је усвојила резолуцију о проглашењу војне неутралности и ми инсистирамо од свих представника Републике Српске, било гдје, да се тога придржавају - сматра Радован Ковачевић, портпарол СНСД.

Изјаву Црнатка да БиХ треба да слиједи пут Црне Горе за прикључење у НАТО и да је СНСД "кривац за неактивирање Акционог плана за чланство , предсјеник Уједињене Српске, Ненад Стевандић оцјењује као губитак компаса људи који су одбачени од властитог народа.

А о томе шта је Црнадак рекао у Подгорици постоји и тонски и видео запис у Атлантском савезу Црне горе. Све ће бити јасније већ у понедјељак, првог радног дана наредне седмице.