latinica  ћирилица
04/02/2019 |  18:05 ⇒ 05/02/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Након Јајца, Врбас запријетио и Бањалуци (ФОТО)

Након Јајца, Врбас је запријетио и Бањалуци. Иако је у максимуму плавног таласа водостај прерастао коту редовне одбране од поплава, већих проблема за сада нема. Према информацијама Цивилне заштите, у појединим насељима заплављена су дворишта, помоћни објекти, али не и домаћинства.

Нагли раст водостаја, за становнике бањалучког насеља Карановац, разлог је велике бриге. Иако ниво ријеке данас опада, претходне ноћи Врбас је ушао у неколико дворишта и помоћних објеката. 

"Није ово први пут и ми смо већ спремни на овакве ситуације. Оно што је било јесте да се десило брзо и изненада", рекао је Александар Пастир.

У самом градском језгру, према обичају, Врбас је највише запријетио угоститељским објектима на самој обали, али без озбиљних посљедица. 

Набујали Врбас (Фото: РТРС)

Брз раст водостаја узнемирио је и становнике Делибашиног села. Дом и пословни простор Бојана Вучковића налази се уз мјерно мјесто, које је, каже, током претходне ноћи и дана често посјећивао. 

"Синоћ је био знатно повећан, али током ноћи и дана чини ми се да стагнира и опада. Надам се да неће доћи до ситуације коју смо имали 2014. године", истакао је Бојан Вучковић.

Током протекле ноћи водостај Врбаса достигао је максимум од 428 центиметара. 

За Бањалуку опасности нема, водостај Врбаса опада. Према информацијама из дежурних служби он је испод коте редовне одбране од поплава и тренд пада водостаја биће настављен.

Набујали Врбас (Фото: РТРС)

 Бар тако кажу дежурне службе којима је ова ситуација била добар тест, али и права прилика да испитају квалитет комуникације између дежурних служби са једне, и њихових колега са друге стране ентитетске линије разграничења. За град је у овим ситуацијама, ипак, најзначајнија сарадња са хидроелектраном Бочац. 

"Пратимо прилив, ниво воде у хидроелектрани и испуштање водотока. Они су практично тај субјекат који регулише доток воде према граду", нагласио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Када је ријеч о водостају Бањалучани и у наредним данима могу да одахну. Метеоролози за сутра и наредне дане најављују углавном облачно вријеме, али без падавина.

Повезане вијести:

У општини Језеро поплављено више од 20 домаћинства 

Водостаји у Српској и Федерацији БиХ за сада под контролом