latinica  ћирилица
04/02/2019 |  18:44 ⇒ 05/02/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Водостаји у Српској и Федерацији БиХ за сада под контролом (ФОТО)

У односу на јутрошња мјерења, опадају водостаји ријека Сане и Босне, које су се претходно излиле на неколико саобраћајница, и заплавиле пољопривредне површине.

Из Цивилне заштите у Бијељини саопштавају да прате раст Саве и Дрине, и да је ситуација под контролом. Иако је у односу на јучерашњи дан, ситуација повољнија, у поплављеним подручјима Федерације - мјере ванредне ситуације још су на снази у четири општине.

У општини Нови Град, Сана се излила и прекинула саобраћај на дионици Благај-Радомировац. Уна је у Костајници заплавила поља без угрожавања објеката. Ниво Сане у Приједору нижи је у оносу на јутрошња мјерења.

"Генерално можемо рећи да је тренутно хидролошка ситуација на подручју града Приједора повољна, а такође то очекујемо и за наредни период", рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Града Приједора Душан Врањеш.

Ријека Сана (Фото: РТРС)

Босна код Добоја није прешла критичну тачку, иако је претходно у насељу Шеварлије прекинула саобраћај између овог града и Маглаја. Ни добре прогнозе не могу потпуно да растерете становнике Града, који памте катастрофалне поплаве прије пет година. 

Босна се излила и у Врањаку, мјесту између Добоја и Модриче, па је прекинут саобраћај и на овој путној дионици. 

"Вода опада и опала је за 10 центиметара. Дакле, само су пољопривредне површине угрожене овим поплавама", изјавио је стручни сарадник за цивилну заштиту општине Модрича Жељко Терзић.

Поплаве (Фото: СРНА)

Опадање нивоа Врбаса и Босне охрабрује становнике Семберије, који су претходно обавијешетени да је порастао ниво Саве и Дрине. Добрим прогнозама погодују и информације о мањим притокама ових ријека.

Набујала Сава (фото: facebook.com/strahinja.vujanovic)

"Уколико не буде даљих падавина, снијег се на Мајевици прилично истопио, не очекујем већи доток воде из тих локалних рјечица", навео је начелник Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Града Бијељина Радомир Марјановић.

С поплавом, на површину је поново избио још један велик проблем. Тим цивилне заштите поред стадиона у Невесињу је уочио у уклонио бомбе и тромблоне које је донијела бујица. 

У општинама Федерације, које су погођене поплавом, становници испумпавају воду из објеката и чисте муљне наносе. Најтеже је у општини Бусовача.

"Стопостотно је све уништено. Све се наново мора радити", рекао је становник Бусоваче Шот Баручија.

Због изливања воде обустављен је саобраћај на улазу у Бугојно из смјера Новог Травника и на улазу у Маглај из смјера Жепча. Из Федералне управе цивилне заштите саопштавају да је, у односу на претходни тежак дан, ситуација повољнија у Немили, Какњу, Кисељаку и Јајцу.

Повезане вијести:

У општини Језеро поплављено више од 20 домаћинства

Након Јајца, Врбас запријетио и Бањалуци