latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:25 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Да ли ће Трговска гора бити одлагалиште радиоактивног отпада?

И даље траје агонија мјештана Двора и Новог Града о питању - да ли ће Трговска гора бити одлагалиште радиоактивног отпада.

Новост је да су представници Словеније понудили рјешење - заједничку локацију у Врбини у Словенији.

Хрватској је остављен рок до септембра да се изјасни о понуђеној локацији у Врбини. Без обзира како ће ово бити окончано, представници општина Двор и Нови Град супротстављају се одлагању отпада на Трговској гори.

- Постоје увијек начини све до тога док се отпад не буде допремао на локацију која буде одређена - каже Никола Арбутина, начелник општине Двор.

До сада су у Новом Граду и Двору грађани и невладине организације организовале бројне протесте и потписивање петиција, у знак противљења да Трговска гора буде одлагалиште радиоактивног отпада.

- Надамо се да ће именовањем новог Савјета министара једно од првих питања за заједничку сједницу Владе Хрватске и Савјета министара БиХ бити одлагање радиоактивног отпада. Ми као локална заједница обавјестићемо све надлежене институције на нивоу БиХ - напомиње Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град.

Представници општина у сливу Уне покренули су иницијативу да ово подручје буде проглашено парком природе. Одлучни су да очувају Уну и њену околину. Кажу, буде ли потребно, арбитражу ће тражити од Међународног суда правде.