latinica  ћирилица
06/02/2019 |  08:06 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Уна и Сана у опадању, Сава и Дрина расту

Водостаји ријека Уне и Сане и даље су у опадању, а ноћас су искључене препумпне станице након што је водостај Сане достигао ниво нижи од 320 центиметара. За посљедња 24 часа водостај Саве је у порасту за 58 центиметара, а очекује се да ће и наредних дана умјерено расти.
Ријека Сана - Фото: РТРС
Ријека СанаФото: РТРС

У локалном Центру за обавјештавање је речено Срни да је јутрос водостај ријеке Уне 277 центиметара што је за 75 центиметара мање него јуче.

Протеклих дана у Новом Граду није било већих проблема због пораста водостаја, осим што је због изливања Сане у Благају, за саобраћај привремено био затворен локални пут Благај-Витасовци, Благај-Радомировац.

Водостаји ријека Саве и Дрине на подручју Бијељине и даље су у порасту, саопштено је из градског Одсјека за цивилну заштиту.
Водостај ријеке Саве на хидролошкој станици Јамена износио је јутрос у 6.00 часова 864 центиметра, што је 106 центиметара испод коте редовне одбране од поплава.

Водостај ријеке Дрине умјерено расте, јутрос у 6.00 часова на водомјерној станици Радаљ износио је 287 центиметара и за посљедња 24 часа порастао је за 32 центиметра.

Проток ријеке Дрине на Хидроелектрани Зворник у 6.00 часова износио је 933 метра кубна у секунди.

Водостаји мањих ријека - Јање, Гњице и Лукавца су у границама нормале.

Из Цивилне заштите упозоравају становништво у насељима која гравитирају водотоцима уз ријеке Дрину и Саву на максималан опрез, те да благовремено предузму превентивне мјере заштите материјалних добара.

У саопштењу се наводи да се у складу са донесеним Оперативним планом, предузимају утврђене превентивне мјере и задаци заштите и спасавања од поплава на подручју Града.