latinica  ћирилица
06/02/2019 |  08:07 ⇒ 10:09 | Аутор: РТРС

Састанак Трампа и Кима 27. и 28. фебруара у Вијетнаму (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник САД Доналд Трамп и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун састаће се 27. и 28. фебруара у Вијетнаму, потврдио је амерички предсједник.
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, архив - Фото: AP
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, архивФото: AP

Трамп је током годишњег обраћања Конгресу САД рекао да је Вашингтон започео "нову храбру дипломатију" у историјском кретању ка миру на Корејском полуострву.

- Лидер Ким и ја састаћемо се поново 27. и 28. фебруара у Вијетнаму - истакао је Трамп, али није поменуо у којем граду.

Амерички предсједник подсјетио је да су се током његовог мандата држављани САД који су били у притвору у Сјеверној Кореји вратили кући, те да је Пјонгјанг обуставио нуклеарне и балистичке тестове.

- Да ја нисам изабран за предсједника САД, сада бисмо, према мом мишљењу, били у великом рату са Сјеверном Корејом - нагласио је Трамп.

Трамп сматра да има још доста посла на денуклеаризацији Корејског полуострва, али и напомиње да има добар однос са Кимом, јавио је ТАСС.

Специјални представник САД за Сјеверну Кореју Стивен Биган стигао је јутрос у Пјонгјанг, како би припремио састанак двојице лидера.

Биган ће данас разговарати са званичницима Сјеверне Кореје.

Доналд Трамп (Фото: AP)

Нови Споразум о ракетама

Амерички предсједник је у годишњем обраћању поновио разлоге због којих је Америка донијела одлуку да иступи из Споразума о ракетама малог и средњег домета, оптуживши Русију за кршење одредбе тог документа, али и додао да би у будућности могао бити склопљен нови споразум за контролу наоружања, који би обухватио и друге земље.

- Прије више деценија САД су склопиле споразум са Русијом по којем смо пристали да ограничимо и смањимо наше ракетне могућности. Док смо ми у потпуности поштовали споразум, Русија га је више пута прекршила - изјавио је Трамп.

Управо то је и био разлог изласка САД из споразума, нагласио је он.

По његовим ријечима, једна од учесница новог споразума могла би бити и Кина.

Доналд Трамп (Фото: AFP)

Трамп је у свом обраћању истакао и да ће Америка промијенити приступ ратовању, те да велике земље више неће учествовати у бесконачним ратовима.   

- Као кандидат за предсједника обећао сам нови приступ (ратовима). Велике силе неће водити бесконачне ратове - рекао је он.

Трамп је изјавио да "глупи ратови" и партијске истраге могу омести економско чудо у држави.

- Ако треба да буде мир и да влада закон (у држави), онда не треба да буде рата и истрага. То једноставно не функционише тако. Ми треба да се ујединимо унутар државе како бисмо побиједили наше противнике у иностранству - навео је амерички лидер.

Доналд Трамп (Фото: AP)

Поновио је да је ће направити зид на граници са Мексиком, који, напомиње, неће бити обичан бетонски зид, него модерна провидна челична баријера.

- Сада републиканци и демократе морају да удруже снаге и да се суоче са великом националном кризом. Конгрес има 10 дана да усвоји закон који ће обезбиједити финансирање владе, заштитити нашу домовину и осигурати јужну границу. Сада је вријеме да Конгрес покаже да је Америка посвећена томе да се стане на пут илегалној имиграцији, и да безобзирне којоте, картеле, дилере дроге и трговце људима остави без посла - изјавио је Трамп.

Истовремено, он је рекао да су легални мигранти богатство америчке нације и да јачају друштво на безброј начина.

- Желим да људи долазе у нашу земљу, али морају да улазе легално - поручио је амерички предсједник.   

У свом говору, Трамп се дотакао и стања у Венецуели. Он је изјавио да Вашингтон подржава венецуелански народ у његовој благородној тежњи за слободом.

- Осуђујемо суровост режима Мадура, чија социјалистичка политика је довела ту нацију која је некада била најбогатија у Јужној Аерици до крајњег сиромаштва и очаја - рекао је он.

Он је обећао конгресу да САД никад неће бити социјалистичка држава.

Извор: СРНА/Спутњик