latinica  ћирилица
06/02/2019 |  12:54 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Радојичић: Већа цијена воде за квалитетније водоснабдијавање

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић сматра да је оправдан приједлог да цијена воде буде повећана за 0,11 КМ по метру кубном, уз увођење накнаде за фиксно мјерно мјесто, у зависности од профила водомјера јер ће то омогућити одржавање цјелокупне водоводне мреже и улагања у изградњу нове.

Радојичић је навео да је актуелна цијена воде 0,73 КМ по кубном метру, те да је повећање непопуларан потез, али да постоји много разлога за то.

- Цијена воде није дуго мијењана, а, осим тога, крајем 2016. године смо све сеоске водоводе, што је неколико стотина километара водоводне мреже, додијелили градском водоводу на управљање и одржавање. Та мрежа је у врло лошем стању, са малим бројем потрошача, јер је подручје разуђено, и малом наплатом - рекао је Радојичић новинарима у току паузе скупштинског засједања.

Он је напоменуо да управљање таквом мрежом захтијева велике трошкове одржавања које би предузеће "Водовод", са досадашњом цијеном воде, могло одвести у губитак.

- Осим тога, опозициони одборници су прошле године и сами овдје доводили грађане који су тражили воду. А градњу нових водовода мора неко да финансира, јер су све то велики трошкови - истакао је Радојичић.

Коментаришући потписивање петиције против поскупљења воде, коју су организовали одборници опозиције, Радојичић је рекао да то није урађено у складу са законом, те да је питање да ли је прикупљено и 3.000 потписа, као што тврде.

- То што је опозиција кампању и потписивање петиције организовала на неколико мјеста, углавном без дозволе, и скупила само 3.000 потписа, говори о томе колики је то фијаско био - нагласио је Радојичић.

Он каже да је главни иницијатор петиције ПДП, странка која је дио власти у Бијељини, гдје је цијена воде скупља два пута, а цијена канализације шест пута него у Бањалуци.

- Ову петицију ћу прослиједити /градоначелнику Бијељине/ Мићи Мићићу, да видимо да ли ће ПДП у Бијељини тражити смањење цијене воде - рекао је Радојичић.

Он је указао да представници ПДП-а истовремено, док у Бањалуци траже смањење цијене воде, чим пређу Саву говоре да је приоритет НАТО.

- Министар иностраних послова и највиши функционер ПДП-а Игор Црнадак, супротно ставовима Народне скупштине Српске и њеног народа, води кампању да је приоритет Републике Српске НАТО - рекао је Радојичић, додајући да је то наведено у оригиналном извјештају са предавања које је Црнадак држао на Атлантском савезу у Подгорици.

Радојичић је оцијенио да је веома значајна тачка о измјени статута града, којом се као још један празник града уводи 21. новембар, дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату, који ће бити обиљежаван као и 22. април - Дан ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату.

- То је отклањање једне врсте историјске неправде која је направљена у одређеном периоду према овом важном датуму, доживљеном као прво национално ослобођење на овим просторима - нагласио је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да свако поскупљење непопуларно међу грађанима, али да се не смије занемарити чињеница да ће оно бити искориштено за унапређење водоводне мреже.

- Као коалиција смо према градоначелнику покренули и амандман да се смањи фиксни дио на мјерном мјесту са 1,50 на 1,20 КМ, јер сматрамо да је то и највеће оптерећење. Надам се да ће парламент подржати ову одлуку - рекао је Талић.

Члан Клуба одборника Савеза за промјене Саша Лазић рекао је да најављено поскупљење цијене воде представља још један удар на кућни буџет грађана.

- Требало је предузети све могуће мјере да се ово не би догодило, као што су уштеде по различитим основама - навео је Лазић.

Повезане вијести:

Станивуковићу не смета цијена воде у Бијељини која је троструко скупља него у Бањалуци