latinica  ћирилица
06/02/2019 |  14:35 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Идентификовано шесторо Срба убијених током и послије "Олује"

У Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу идентификовани су посмртни остаци шесторо Срба убијених током и након хрватске војно-полицијске акције "Олуја", међу којима је Драгомир Чотра, душевни болесник убијен крајем августа 1995. године, саопштено је данас из Документационо-информационог центра "Веритас".
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

Ријеч је о људима убијеним на подручју Републике Српске Крајине чији су остаци ексхумирани на асанацијским гробљима на подручју Сисачко-мославачке и Задарске жупаније.

У саопштењу се наводи да су јуче идентификовани Драгомир Чотра /45/, убијен у селу Бјелина у општини Бенковац, а његови посмртни остаци ексхумирани су прије више од двије године - новембра 2016 из групне гробнице на Градском гробљу у Задру.

Идентификовани су и посмртни остаци Јове Момчиловића /54/ из Крша код Госпића, погинулог између 6. и 7. августа 1995. године на подручју Теслинграда, као и Јована Мацута /64/ из Пјешчанице код Вргинмоста, коме се изгубио траг у вријеме акције "Олуја".

Посмртни остаци Јове Момчиловића ексхумирани су прије готово шест година из групне гробнице на Градском гробљу у Задру, а остаци Јована Мацута прије скоро 12 година из групне гробнице у Петрињи.

Међу идентификованима су посмртни остаци Боже Владића /25/ из Словинаца код Сиска, који је са два саборца убијен 5. августа 1995. године на подручју Црквеног Бока док су се личним возилом кретали у правцу Републике Српске.

Њихови посмртни остаци ексхумирани су у марту 2017. године из групне гробнице Шаш код Костајнице.

"Веритас" за сада не располаже именима остале двојице идентификованих.

У посљедњих осамнаест година из заједничких, масовних и појединачних гробница,
укључујући ексхумације у организацији самих породица, на подручју Хрватске, БиХ и Србије, ексхумирано је укупно 1.600 српских жртава из Хрватске и бивше Републике Српске Крајине од којих је до сада идентификовано 1.187.

На "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.770 лица српске националности који су нестали од 1991. до 1995. године на подручју Хрватске и бивше РСК.

Међу несталима је 1.275 цивила, од којих су 493 жене.

"Веритас" располаже поузданим подацима за још 163 регистрована гробна мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на поменутом подручју и у истом периоду.

Посмртни остаци тих људи и данас, 24 године по престанку рата, чекају на ексхумације искључиво због опструкције хрватске стране, истиче "Веритас".