latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:37 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Бањалука: Вода скупља за 0,11 KM по метру кубном

Скупштина града Бањалука усвојила је одлуку којом се одобрава поскупљење воде за 0,11 КМ по кубном метру , уз увођење накнаде за фиксно мјерно мјесто, у зависности од профила водомјера. Оправдање за повећање цијене јесу трошкови одржавања водоводне мреже.

Директор "Водовода" Зоран Поповић рекао је да је ово предузеће у току протекле двије године преузело све сеоске водоводе на одржавање, чиме је дошло до повећања трошкова пословања, а да тек слиједи преузимање фабрике воде "Црно врело".

Градоначелник Бањалуке каже да је повећање цијене непопуларан потез, али да постоји много разлога за овакву одлуку.

- Цијена воде није дуго мијењана, а, осим тога, крајем 2016. године смо све сеоске водоводе, што је неколико стотина километара водоводне мреже, додијелили градском водоводу на управљање и одржавање. Та мрежа је у врло лошем стању, са малим бројем потрошача, јер је подручје разуђено, и малом наплатом - рекао је Радојичић.

Мада није знао да одговори колика је цијена воде у Бањалуци посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић предао је петицију против повећања цијене воде коју је, каже, потписало више од 3.000 грађана. Бањалука, истиче, не би требало да се угледа на остале градове, попут Бијељине, гдје је вода скупља, него да буде примјер другима.

- Бањалука је параметар за друге градове. Ако ме питате да ли би требало да вода у Бијељини буде скупља три пута, не треба, истакао је Станивуковић.

Градоначелник каже да потписивање петиције није урађено у складу са законом, и да је питање да ли је прикупљено и 3.000 потписа, као што тврди Станивуковић.

- То што је опозиција кампању и потписивање петиције организовала на неколико мјеста, углавном без дозволе, и скупила само 3.000 потписа, говори о томе колики је то фијаско био", нагласио је Радојичић.

Одлуком Скупштине града "Водовод" Бањалука постао је тако регионални водовод, што је, у сваком случају, повећало трошкове.

Директор "Вододовода" Зоран Поповић рекао је да је ово предузеће у току протекле двије године преузело све сеоске водоводе на одржавање, чиме је дошло до повећања трошкова пословања, а да тек слиједи преузимање фабрике воде "Црно врело".

"Сеоски водоводи су јако компликовани системи, са неколико препумпавања воде, што изискује велику потрошњу струје. Налазимо се међу 10 највећих потрошача струје у Републици Српској, са годишњом потрошњом од 2,5 милиона КМ, а преузимањем сеоских водовода тај трошак нам се повећао за око 600.000 КМ", рекао је Поповић новинарима.

Подстакнути ставом министра иностраних послова Игора Црнатка о чланству Бих у НАТО поједини одборници града Бањалука направили су и својеврстан перформанс са шљемовима на глави на којима пише "Црнадак - пут у НАТО приоритет", алудирајући на његов став изнесен током конференције о НАТО-у, у Подгорици 25. јануара.