latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:11 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Закон о раду на снази, a колективни уговори још непотписани

Ни три године након што је донесен нови Закон о раду, још није потписан Општи колективни уговор. Из Савеза синдиката Републике Српске и Уније удружења послодаваца најављују да ће радна група за његову израду, током овог мјесеца, још једном покушати да постигне договор. Из Владе поручују да ће прихватити свако рјешење које договоре синдикат и послодавци.

Синдикалци и послодавци поручују да су усагласили ставове око 90 одсто садржаја будућег општег колективног уговора, којим би требало да буду регулисана давања, радно-правни статус и остала права радника. Највише је несугласица о начину исплате одређених накнада, попут регреса.

- Наравно да ми нисмо против регреса, али регрес на који се плаћају порези и доприноси губи свој смисао. Онда је то плата и преливање из шупљег у празно. Тада плату растачемо дјелимично у плату, дјелимично у регрес и радник од тога нема ништа. Једноставно речено, ми нисмо за лажна давања радницима, која неће бити испоштована, рекао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привреду Тане Пеулић истиче да је Законом о раду прецизирано – радник има право на регрес за годишњи одмор.

- То стоји у закону, а ако стоји у закону, шта је спорно да га регулишемо на могући начин. Ја не прејудицирам како, додао је Пеулић.

И док из синдиката поручују да је велики број предузећа, кроз појединачне колективне уговоре, већ регулисао исплату регреса, послодавци истичу да је велика одговорност и на трећем социјалном партнеру, Влади, која мора посредовати у постизању компромиса.

Из Владе, међутим, одговарају, да ће одговорност за постизање договора, овај пут морати да преузму сами.

- Ја им предлажем да се договоре, како год да се договоре, влада ће прихватити такво рјешење. - Је ли реално да се договоре? - Очигледно да није. Али очито није ни реално да сву одговорност пребаце на Владу, као Влада ће сад арбитрирати. Само нек ми кажу на који начин ми да арбитрирамо, да буду задовољне обје стране, сматра Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Да ли ће договор ускоро бити постигнут, тешко је прогнозирати, с обзиром да из Уније удружења послодаваца поручују да нема много мјеста за компромис, ако не буде уважен њихов захтјев да регрес буде неопорезован. Оно што је договорено јесте да се, паралелно са преговорима о општем, преговара и о гранским колективним уговорима. Из Владе поручују да ће, у току ове године, бити мијењан и Закон о раду, али да је ријеч тек о одређеним техничким детаљима, који су се показали као превазиђени или су уочени као недостаци.