latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:23 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Суђење за Орашје: Један од кључних свједока одбио да свједочи

Нова бламажа бх правосуђа. Један од кључних свједока у предмету Ђури Матузовићу и деветорици припадника ХВО и полицијских снага, оптужених за ратне злочине над Србима у Орашју, одбио је да свједочи.

Предсједник Удружења логораша Модриче и регије Посавина Владо Драгојловић вјерује да је свједок подмићен разним донацијама и погодностима да не би говорио о свом страдању и убиству брата. С друге стране, Петар Мојић одрекао се статуса заштићеног свједока и проговорио је јавно о тортурама и убиствима Срба у Орашју.

Од маја до августа 1992. Петар Мојић био је у заробљеништву ХВО-а, највише у импровизованом логору у Доњој Махали, општина Орашје. Од батина кожа затвореника била је црна, свједочи Мојић који се сјећа да су их тјерали у ријеку Саву.

- Тукли су нас пушкама, ногама ма нема шта нам нису радили, рекао је Мојић.

Из шупе у којој су били затворени на тајној локацији како их не би регистровао Међународни Црвени крст, видио је, каже, како припадници Војне полиције под командом Пере Винцетића убијају Максу Гајића. Винцетић је недоступан правосудним органима БиХ.

Свједоци тврде да је најгори батинаш био Мато Ракијица тј. један од оптужених Мато Живковић. Други свједок Коста Пејић рекао је за оптуженог Живковића да је силовао његову свастику која је цијели рат провела у логору у Орашју. Илинка Алић је умрла, али је о страхотама причала Кости.

- Илинка је била у логору Доња Махала до краја рата. Једном док је чистила WЦ, један полицајац Мићо Јовановић звани Шараф, ухватио је за косу и гурнуо главу у шољу пуну људског измета, испричао је Коста Пејић, свједок.

Тужилац Миланко Кајганић није могао да изведе и трећег свједока који, како је рекао, упорно одбија да свједочи због лијечења у Београду. Бивши логораш Владо Драгојловић сумња да поменути свједок има здраствених проблема већ да су мотиви друге природе.

- Ради се о Стеви Петровић, а није то једини случај. Не знам какав му је мотив али поменутом свједоку је страдао брат и претприо је страхоте, не само да не долази на суђење већ то пропагира као неку вриједност. Може бити оне стране да ли је га уцјењују донацијама или стварима , тешко је доказиво, сматра Владо Драгојловић, предсједник Удружења логораша Модриче и регије Посавина.

Одбрана оптужених покушала је да дискредитује свједочење Петра Мојића тврдећи да је у данашњем свједочењу рекао много више него у исказима из ранијих година. Мојић је остао истрајан у свом свједочењу о тортурама и убиствима које је видио. Суђење се наставља 20.фебруара.