latinica  ћирилица
07/02/2019 |  08:33 | Аутор: СРНА

Абе: Корак по корак ка рјешењу спора са Москвом

Премијер Јапана Шинзо Абе обећао је да ће се кретати "корак по корак" ка проналажењу рјешења за спор са Русијом у вези са Курилским острвима.

Он је рекао да није лако ријешити питање за које рјешење није пронађено 73 године након Другог свјетског рата, али је нагласио да се оно мора ријешити.

Јапански премијер подсјетио је да су, након његове посјете Москви прошлог мјесеца, министри спољних послова двије земље добили задатак да у току овог мјесеца одрже састанак како би разговарали о мировном споразуму.

Абе је истакао да очекује да ће се са Путином поново састати у јуну, током самита "Групе 20" који ће се одржати у Осаки.

Премијер Јапана напоменуо је да би држављани Јапана требало да сарађују са властима, како би се остварио напредак у мировним преговорима са Русијом, и како би Јапанци били више заинтересовани за то питање и како би га боље разумјели.

Абе каже да Токио намјерава да потпише споразум са Москвом након што се пронађе рјешење за спор Јапана и Русије у вези са територијом, јавио је ТАСС.

"Јапан ће наставити да унапређује заједнички рад у проналажењу рјешења које је прихватљиво за обје стране", додао је премијер Јапана.

Русија и Јапан деценијама преговарају у вези са мировним споразумом, а преговоре отежава спор у вези са острвима Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, на која Токио полаже право, а која су након рата постала дио Совјетског Савеза.