latinica  ћирилица
07/02/2019 |  11:54 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Санкције Дамаску и Техерану су економски тероризам

Санкције САД Сирији и Ирану представљају економски тероризам, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Сергеј Рјабков (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov)

Он је новинарима рекао да ће се наставити успон у односима Русије и Сирије и да се ни САД нити било ко други у то неће мијешати.

Рјабков је истакао да ће Москва и Техеран да унаприједе начине одбране економије од санкција САД и да постоје начини да се минимализују посљедице санкција и да се ти начини могу и унаприједити, јавио је "Спутњик".

"Морамо да завршимо процес транзиције економске интеракције у националној валути, јер је то најбољи начин да се заштитимо од америчке злоупотребе улоге долара", нагласио је Рјабков.

Изјаве Рјабкова услиједиле су само дан након што је Сенат САД гласао за проширење економских санкција Сирији, као и за осуду америчког предсједника Доналда Трампа због саопштења о потпуном повлачењу америчке војске из те земље.

У новембру је на снагу ступио други талас санкција Техерану, након повлачења САД из споразума о нуклеарном програму Ирана у мају 2018. године.

Циљ санкција Ирану је вршење максималног притиска на Техеран да започне преговоре о новом споразуму о нуклеарном програму.