latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:35 | Аутор: СРНА

Влада Српске о сарадњи са Србијом на изградњи Меморијалног центра у Доњој Градини

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о сарадњи Српске и Србије на изградњи Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, гдје ће активности на градњи пратити и координисати заједнички тим Српске и Србије.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

У саопштењу након сједнице наводи се да су у току активности на припреми тендерске документације за израду Главног пројекта Меморијалног центра, као и рјешавање имовинско-правних односа.

Влада је данас прихватила и информацију о потписивању Повеље о српском културном простору између Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије.

Повеља о српском културном простору дефинише политику заједничког дјеловања у области културе.

Влада Републике Српске овластила је министра просвјете и културе Наталију Тривић да потпише повељу о српском културном простору са Министарством културе и информисања Србије.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о обавезама које за БиХ и Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током прошле године, као и о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима ЕУ.

Циљ ове информације јесте презентовање остварених резултата у 2018. години и наступајућих обавеза у свим сегментима процеса придруживања ЕУ, међу којима је политика интегрисања, односно спровођење обавеза институција у Српској и БиХ које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању, а који је ступио на снагу 1. јуна 2015. године.

"То су и усклађивање законодавства Српске са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе, процес програмирања и спровођења финансијских инструмената ЕУ која су на располагању БиХ и Српској, превођење због потреба процеса европских интеграција и обуке у области европских интеграција", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да ће информација бити упућена Народној скупштини Српске на разматрање и усвајање.

Влада Српске је усвојила "Програм безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2019-2022. година".

Овај програм подржава и прати реализацију главних и оперативних циљева дефинисаних "Стратегијом безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. године".

Физички обим индустријске производње у Републици Српској у прошлој години растао је по стопи од 3,6 одсто у односу на 2017. годину, наведено је у информацији Владе Српске о статистичким показатељима стања у прерађивачкој индустрији и њиховом кретању у прошлој години.

У овој информацији која је усвојена на данашњој сједници, наводи се да су највећи раст обима производње прерађивачке индустрије у посматраном периоду, имале производња намјештаја са растом од 6,9 одсто, производња машина и опреме са растом од 20 одсто и производња пића са растом од седам одсто.

Према достављеним подацима Републичког завода за статистику, просјечан број запослених у прерађивачкој индустрији у прошлој години износио је 56.436 и већи је за 3,7 одсто, или за 1.996 радника запослених у односу на 2017. годину, наводи се у саопштењу Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Привредни субјекти из прерађивачке индустрије имају најзначајнији утицај на спољнотрговински биланс Републике Српске, јер су остварили 85 одсто укупно оствареног извоза Српске у прошлој години.

Прерађивачка индустрија је у прошлој години остварила извоз већи за 8,6 одсто у односу на 2017. годину, док је у исто вријеме увоз прерађивачке индустрије повећан за 8,4 одсто.

У прошлој години прерађивачка индустрија остварила је обим спољнотрговинске размјене од 7,4 милијарде КМ, што је више за 8,3 одсто у односу 2017. годину.

Влада Републике Српске дала је сагласност за закључивање протокола о сарадњи Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове за ову годину, којим ће бити регулисано пружање стручне помоћи избјеглим и расељеним лицима у поступку успостављања или замјене земљишне књиге на територији ФБиХ.

Влада је прихватила информацију о спровођењу активности у вези са пружањем бесплатне правне помоћи избјеглицама и расељеним лицима која полажу право на имовину на територији ФБиХ у 2018. години, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да Влада Републике Српске, путем Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, наставља са пружањем бесплатне стручне правне помоћи у канцеларијама подручних јединица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у овој години.

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове задужена је да обезбиједи канцеларије у оквиру подручних јединица Бањалука, Бијељина, Зворник, Источно Ново Сарајево, Мркоњић Град и Невесиње, као и стручну помоћ лицима правне струке које ангажује Републички секретаријат за расељена лица и миграције.

Републички секретаријат за расељена лица и миграције задужен је у овој години да ангажује шест дипломираних правника и шест административних радника за рад у канцеларијама подручних јединица Бањалука, Бијељина, Зворник, Источно Ново Сарајево, Мркоњић Град и Невесиње, које ће обезбиједити Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Због великог броја лица која живе на простору Покрајинске владе Војводине, а имају имовину на територији ФБиХ, успјешно је договорен и реализован приједлог да буде отворена канцеларија у Новом Саду за ове потребе, наводи се у саопштењу.