latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:42 | Аутор: СРНА

Прњавор: За четири мјесеца 20 потврђених случајева грипа

У прњаворском Дому здравља је за четири мјесеца потврђено 20 случајева грипа, а једно лице је због компликација и умрло, рекао је данас Срни Веселко Винчић из Хигијенско-епидемиолошке службе ове здравствене установе.
Грип - Фото: РТРС
ГрипФото: РТРС

Винчић је навео да је од октобра прошле године до 4. фебруара на подручју општине Прњавор евидентирана 831 особа са обољењем сличном грипу.

"Ове врсте грипа није дуго било, па је колективни имунитет становништва опао, због чега изазива више компликација и посљедица. Погађа све узрасне категорије, а, према подацима са подручја наше општине, највише особа је старости између 15 и 29 година", навео је Винчић.

Он је оцијенио да се врхунац обољења, чији су симптоми тјелесна температура виша од 38 степени и суви кашаљ који трају неколико дана, очекује током овог мјесеца.

Из прњаворског Дома здравља препоручују уобичајене мјере превенције као што су избјегавање боравка у затвореним просторијама гдје се окупља велики број људи, средства јавног превоза, повећане мјере личне хигијене и често провјетравање просторија у којима се борави.

"У случају да пацијенти примијете симптоме грипа требају мировати и јавити се доктору у случају повишене температуре која траје дуже од три дана. Како је ријеч о вирусном обољењу, нема лијекова, изузев `парацетамола`, за снижавање температуре", навео је Винчић.

Он је препоручио туширање млаком водом, уношење топлих напитака, Це-витамина у виду сокова или свјежег воћа, док се код дјеце може примијенити и масажа разблаженим алкохолом.

Винчић је истакао да је вакцинација најбоља мјера да се избјегне ова врста обољења.

"Прошле године код нас није било претјеране заинтересованости за вакцину. Углавном су то старије особе које редовно долазе, док је код млађих особа то рјеђи случај. Надам се да ће наше становништво из садашње ситуације схватити да је вакцинација најбољи и најефикаснији начин заштите", рекао је Винчић.

Вакцинација против сезонског грипа у Дому здравља Прњавор обавља се сваке године од октобра до краја децембра.