latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:34 ⇒ 09/02/2019 | 08:14 | Аутор: СРНА

Бољим пословима и платама до унапређења демографске слике

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да ће власти Српске на плану демографске обнове радити на дефинисању економских мјера које ће довести до бољег запошљавања и већих плата становништва.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је изјавила новинарима у Рибнику да не може да се ради џаба, већ за боље плате.

Она је рекла да ће власти Српске радити и на типским популационим мјерама које ће се примјењивати и које ће бити стимулативне у том смислу.

Цвијановићева је навела да је важна израда социјалне карте чиме ће се бавити нова Влада Српске.

- Она /социјална карта/ ће тиме омогућити да раздвојимо оно што је социјална сфера од онога што су поменуте мјере - рекла је Цвијановићева у вези са припремним састанком за покретање националног програма демографске обнове Српске, који је одржала данас у Бањалуци са ресорним министрима и истакнутим стручњацима у области демографске политике у Републици.

Предсједница Републике Српске је поручила да ће се водити рачуна о укупном амбијенту јер људи не одлазе у иностранство само због економских недаћа или помодарства.

Цвијановићева сматра да је вјероватно главни разлог за одлазак људи одсуство предвидивости или какве-такве извјесности на овим просторима на политичком и другим плановима.

- Предстоји нам да правимо услове за бољи живот, веће и боље запошљавање и плате - навела је Цвијановићева.

Она је додала да Српској предстоји велика битка на образовном плану, иако је сигурна да је квалитет образовања код нас добар.

- Циљ је да се повеже образовни систем са потребама тржишта рада или радне снаге са оним што произведемо у кадровском смислу. У свијету су данас најбоље плаћени послови који формално не подразумијевају универзитетско образовање. Ако погледате ИТ сектор, видјећете да је тако - објаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да са демографским проблемима нису суочене само земље у региону, већ да је то глобални проблем.

 - Имате отвореност граница, слободу кретања људи, робе и услуга, капитала... То олакшава и могућност да се негдје оде и привређује на неком другом мјесту - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће активности на плану демографске обнове заједнички усмјеравати по један експертски и оперативни тим, а да ће се она као предсједник ставити у улогу покретача, а можда и координатора тих активности.

- То ћу урадити јер знам како на нивоу Владе функционишу ствари и како се могу мобилисати институције - закључила је Цвијановићева.

Повезане вијести:

Цвијановићева у Рибнику: У посљедњих 10 година уложено преко 25 милиона КМ