latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:28 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Рибнику: У посљедњих 10 година уложено преко 25 милиона КМ (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић боравила је у Рибнику гдје је разговарала са руководством ове општине. Обишла је и Основну школу "Десанка Максимовић", која је у фази реконструкције,а радове финансира Влада Републике Српске.

Двадесет и трећа општина по величини у Српској, једна од рубних на сјеверозападу Републике, у протеклих 10 година била је мјесто издашних финансијских издвајања, па је из буџета за Рибник издвојено око 25 милиона марака. 

 Рибник се издваја и по томе што је једна од ријетких општина у којој су саграђене двије, у потпуности нове школе. У току је и комплетна реконструкција треће, за шта је издвојено око 400 хиљада марака.

- У наредном периоду ће, рачунам веома брзо радови се окончати, дако да ће ученици имати далеко боље услове него што имају сада. Имаће топле учионице, свијетле, прозрачне - истакла је директорка ОШ "Десанка Максимовић" Горњи Рибник Славица Миљановић.

Фото: РТРС

Осим за образовање, у Рибнику је улагано и у здравство, путну и комуналну инфраструктуру. Ипак, највећи проблем било је водоснабдијевање становника мањачког платоа. 

- То је горући проблем био становника овог подручјка. Током прошле године Влада је уложила преко 700 хиљада марака за водоснадбијевање платоа Мањаче - истакао је замјеник начелника општине Рибник.

За предсједницу Републике, Рибник је примјер добре сарадње локалне и републичке власти. Осим о реализованим, разговарано је и о будућим пројектима. 

- Ја ћу подржати дакле овдје један пројекат о којем смо данас разговарали, а аон се односи на припрему и опремање вртића. С обзиром на то да постоји потреба и сигурно ће то имати пуну подршку и у финансијском смислу неће бити проблема - поричила је Цвијановићева.

Проблем предсједница Републике не види ни у области туризма. Сматра, тај би сектор становништву општине могао донијети сигурна радна мјеста. 

Фото: РТРС

- Не само популаризовати ову општину која је прелијепа и заиста наду, има прелијепе ресурсе. Да видимо на који начин то ставити у функцију додатног запошљавања у општини. Ту ће имати такође подршку институција са републичког нивоа - додала је она,

 Овим питањем бавиће се посебна радна група која би ускоро требало да буде формирана. Уз шуме, велики потенцијал Рибника је управо туризам, па је ова општина већ позната као Мека за риболовце из цијеле Европе. Све је популарнији ловни и сеоски туризам.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Раније данас, Цвијановићева је у Бањалуци присуствовала припремном састанку за покретање Националног програма демографске обнове Српске.

Повезане вијести:

Бољим пословима и платама до унапређења демографске слике

Потребан озбиљан приступ мигрантској кризи