latinica  ћирилица
08/02/2019 |  18:40 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

СБ УН једногласно Приштини: Укините таксе на производе из Србије и БиХ

Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је позвао приштинске власти да укину наметнуте таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине. Уз овај, један од главних закључака је и смањење броја сједница Савјета о јужној српској покрајини.

Тако ће у овој години бити одржане још три, 2020. - двије. Дан послије, због једногласне поруке, српска дипломатија синоћну сједницу назива једном од најуспјешнијих.

Упркос противљењу западних сила, Савјет безбједности ипак је расправљао о Косову и Метохији. Дијалог Београда и Приштине је у кризи, напори да се нормализује готово се и не виде- став је шефа УНМИК-а.

"Одсуство јединственог става о условима за наставак дијалога са Београдом у Приштини је достигло критичну тачку", рекао је Захир Танин, шеф УНМИК-а.

Док су београдска и приштинска страна за округлим столом размјењивале међусобне оптужбе за обустављање дијалога, амбасадори су углавном позивали на смиреност, наставак преговора и укидање било каквих баријера.

"Једнострана одлука Приштине да повећа таксе на робу из Србије за чак 100 одсто, супротно европском Централном слободном споразуму о трговини ЦЕФТА првенствено представља политички мотивисану одлуку којом је нанесена неповратна штета", нагласио је Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Амбасадорка самопроглашеног Косова у САД Вљора Читаку рекла је да не разумије због чега се састају трећи пут у четири мјесеца.

"У свијету постоје стварни проблеми, стварни људи који требају вашу помоћ. Неприхватљиво је да се ова дворана претвара у шараду од стране нашег сјеверног сусједа", додала је она.

Како то обично бива, дан послије из Београда и Приштине стижу реаговања. Предсједник, Александар Вучић поручује да не разумије шта Приштина жели од Београда и свијета.

"Ја мислим само да је логично питање амбасадора Небензија, дакле руског амасадора, потпуно логично питање. Ако је шарада сједница Савјета безбједности Уједињених нација , а што онда долазиш ту, штаћеш онда ту?", запитао се Вучић.

Једногласан позив Савјета безбједности Приштини за моментално укидање такси, српска дипломатија оцјењује као највећу побједу, па синоћну сједницу назива једном од најпозитивнијих. С друге стране, шеф дипломатије самопроглашеног Косова, Беџет Пацоли пита се: Када гледам замјеника балканског кољача Слободана Милошевића, данас министра Србије Ивицу Дачића, како исцрпно говори, а да притом не поцрвени, пред угледним дипломатама земаља које имају представнике у Савјету безбедности УН, покрећем питање да ли демократизација глобалних институција укључује давање простора личностима са криминалном и шовинистичком прошлошћу, као што је Дачић.

На овакве увреде из Београда осуда. За Социјалистичку партију Србије, чији је Дачић предсједник, Пацолијеве ријечи одраз су дипломатске слабости. Због реторике присутне у јужној српској покрајини забринут је и командант КФОР-а, који приштинске званичнике упозорава да једна реченица може бити искра за веће проблеме.