latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:24 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Политика (опет) доминира Берлинским фестивалом

Прву половину Берлинског фестивала обиљежили су просјечни филмови, а највеће интересовање и најбоље оцјене, махом англосаксонских медија, добио је филм Агњешке Холанд "Господин Џонс", који се бави Стаљиновом ером и Украјином.
"Господин Џонс" (Фото: berlinale.de) -
"Господин Џонс" (Фото: berlinale.de)

Прича о човјеку који успијева да из Украјине достави Западу податке о Стаљиновој власти у доба СССР-а схваћена је као повлачење паралеле с данашњим односима на релацији Москва - Кијев, те као критика руске власти и предсједника Русије Владимира Путина.

То на конференцији за медије није крила ни сама Холандова, која је имала сасвим политизоване иступе током Фестивала.

Други значајан догађај јесте велико разочарење критике новим филмом Фатиха Акина "Златна рукавица" о серијском убици Фрицу Хонкију, њемачком Џеку Трбосјеку.

Акину је замјерено да је снимио филм пун насиља и мрака без икаквих других, било психолошких било стилских нијанси.

Најнижу оцјену критике до сада је зарадио израелски аутор Јувал Адлер, чије је шпијунско остварење "Оперативни извјештај" просто "сахрањено" у бројним рецензијама.

На подијељена мишљења наишао је филм Македонке Теоне Стругар Митевске "Бог постоји - зове се Петрунија", о жени која плива за Часни крст. Ријеч је о, како оцјењују критичари, сатири која задире у македонске друштвене прилике.

Фестивал је до сада обиљежило повлачење два кинеска филма.

Тако је нови филм кинеског режисера Џанг Јимоуа "Секунда", који описује догађаје за вријеме Културне револуције, повучен из такмичарског програма "због техничких тешкоћа у постпродукцији".

Џанг је добитник "Златног медвједа" 1988. године за филм "Црвена кукурзна поља".

Други кинески филм "Бољи дани" Квок Чеунг Цанга из пропратног програма "Генерација", који се бави проблемима младих у Кини, такође је повучен са Фестивала.

Кина је 2016. године усвојила Закон о филму, којим се забрањују садржаји оцијењени као штетни за достојанство, част и интересе земље, наводе агенције.