latinica  ћирилица
12/02/2019 |  14:31 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Лош закон фаворизује мање квалитетне лијекове и медицинска средства

Фонд здравственог осигурања Републике Српске саопштио је да је неопходно измијенити Закон о јавним набавкама БиХ како би пацијенти добили најбоље лијекове и медицинска средства, јер, према садашњим законским одредбама, не могу изабрати произвођача који има квалитетније производе ако се на тендеру јави неко ко је понудио нижу цијену.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да већ годинама указују на мањкавост Закона о јавним набавкама БиХ, према којем је економски најповољнија понуда, а не квалитет, пресудан критеријум при избору добављача.

- То значи да Фонд не може да утиче на квалитет нити може да изабере произвођаче који имају квалитетније производе, уколико се на тендеру јави неко ко је понудио нижу цијену. Овај ограничавајући фактор Закона о јавним набавкама не би смио бити пресудан у јавним набавкама у здравственом систему, јер је циљ да пацијенти добију најбољи могући лијек и медицинска средства која су у том тренутку регистрована на тржишту БиХ - наведено је у саопштењу.

У Фонду истичу да су се мањкавости овог закона најбоље показале приликом избора добављача пелена јер су, због ограничених законских могућности, морали да изаберу добављача који је имао најбољу економску понуду.

- Постављамо питање да ли је циљ да наши пацијенти добију најбољи или најјефтинији лијек или медицинско средство. Очекујемо да нас здравствене установе и представници удружења осигураника подрже како би измијенили рогобатни закон који је показао сав свој несклад са практичним животом и потребама - нагласили су у Фонду здравственог осигурања.

Додају да Закон о јавним набавкама не дозвољава детаљније прецизирање спецификације како не би била угрожена конкуренција, а што за посљедицу има да су тендерски услови углавном уопштени и на тендеру може да прође свако ко је регистрован у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

- Будући да се у овој Агенцији ограђују од квалитета када су у питању медицинска средства, поставља се питање ко онда треба да се бави провјером квалитета и зашто БиХ још нема установу која би се искључиво бавила провјером квалитета медицинских средстава. Сада се, практично, све своди на формалност и провјеру документације, а не на анализу производа - напоменули су у Фонду.

Закон о јавним набавкама, како су навели, не уважава ни специфичност здравственог система, јер лијек или медицинско средство третира на исти начин као било коју другу робу или услугу попут одвоза земље или набавке столова.

- То никако не може да буде исто, јер Фонд путем јавних набавки набавља и лијекове за пацијенте који су животно угрожени и који немају времена да чекају дуге и компликоване тендерске процедуре. Посебно из разлога, што је овим законом омогућено да се добављачи могу жалити на сваку фазу тендера, због чега ови процеси знају да трају и по неколико мјесеци - нагласили су у Фонду здравственог осигурања.

Подсјетили су да се већ дуже од 10 година, колико Фонд спроводи централизоване јавне набавке за здравствени систем у Српској, у пракси није десило да је Канцеларија за разматрање жалби БиХ у законском року одговорила на било коју жалбу која се односи на тендере које спроводи Фонд.

"Дакле, здравствени систем није приоритет ни када је у питању разматрање жалби због чега се на реализацију тендера чека мјесецима и на крају увијек испаштају пацијенти који чекају лијекове, а кривац је у правилу Фонд", истакли су у Фонду здравственог осигурања и додали да ће подршку тражити у институцијама Српске уколико органи БиХ због уобичајне тромости не промијене ништа у вези са овим проблемом.