latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:30 ⇒ 13/02/2019 | 08:45 | Аутор: РТРС

Подвиг године: Полицајци из Фоче и хуманитарац из Бањалуке међу лауреатима (ФОТО)

Велико признање за хероје Републике Српске - полицајце из Фоче, који су прошле године спасили двојицу дјечака и извукли их из набујале Дрине.

Полицајци Немања Тривун и Ђорђе Елек добитници су традиционалног признања Вечерњих новости за најплеменитији подвиг године.

Један од добитника признања је и хуманитарна организација Баштионик из Бањалуке.

Храбри, али скромни полицајци Немања Тривун и Ђорђе Елек помогли су дјечацима Душану Ускоковићу и Марку Крунићу , да им пецање на ријеци Дрини не буде кобно и за овај подвиг награђени су специјалном плакетом. Они кажу да су само радили свој посао.

Фото: РТРС

- Брзо смо стигли до ријеке Дрине, спустили се километар и када смо дошли до дјеце, дјеца су била на том бетонском постољу. Дјеца су била престрашена, али успјели смо да их ставимо у чамац . Ништа није било посебно опасно с наше стране. Драго ми је да смо успјели да им помогнемо - рекао је Елек.

Тривун је нагласио да ако човјек истински хоће да се бави овим послом, прије свега треба да има љубав према том послу, као и осјећај и љубав према другим људима

- Потребно је да има и саосјећања према другим људима и када види човјека у невољи да буде апсолутно спреман да помогне - додао је Тривун.

Предраг Адамовић предсједник Српског собрања Баштионик (Фото: РТРС)

Специјалном плакетом награђена је и хуманитарна организација Баштионик из Бањалуке која годинама донира намирнице и помоћ народним кухињама на Космету, помаже и српске манастире и породице са више дјеце.

- Специјалну плакету смо добили за акцију прошле године у којој смо скупили око 44.000 евра путем телефонског хуманитарног броја, то је једна од акција. Имали смо раније прикупљање хране, преко 80.000 људи у Републици Српској је окренуло број и дало свој прилог . Њима хвала и њима и припада ово признање - истакао је Предраг Адамовић предсједник Српског собрања Баштионик.

Племенити и храбри људи указују се као свјетила у времену у коме живимо, а то је вријеме у којем је подвиг открити шта је подвиг , а шта превара, монтажа и манипулација, наводи предсједник жирија Најплеменитијег подвига године .

- Херој племенитости је само онај који се одважио на витешки чин, а не онај који би више од њега волио да је то учинио , али је кад му се пружила прилика одлучио да је паметније и племенитије да у ватру скочи неко други - рекао је Матија Бећковић 
академик и пјесник.

Признања за најплеменитији појединачни, дјечји и колективни подвиг и херојска дјела њихових добитника путоказ су ка најљепшим људским особинама и највишим моралним вриједностима, истакнуто је на свечаности.