latinica  ћирилица
12/02/2019 |  18:04 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Неизвјесност у бијељинском Житопромету

Неизвјесност за запослене у семберском млинско-пекарском гиганту Житопромету и даље се наставља, али и продубљује. Радници су још на чекању, дугује им се пет плата, а о томе каква судбина чека Житопромет нико не даје одговоре.

Иако су се у Житопромету за годину дана промијенила три дирекотра нико од њих није успио пронаћи рјешење за ово предузеће, нити дати било какво обећање радницима.

Од 240 запослених, колико их је било у октобру, сада их је 150. Послати су на још једно чекање од два мјесеца које ће им бити плаћено са 50% од укупне плате.

- Одлазе свуда - на биро да ријеше књижицу, а ако негдје нађу посао запосле се. Пет мјесеци ми немамо плату, пет плата нам дугују - рекао је Предраг Зарић, предсједник Синдиката у АД Житопромет.

Представник Синдиката каже да радници са власником Слободаном Паловићем немају никакав контакт, иако су на једном од састанака тражили да буду укључени у преговоре о даљој судбини предузећа.

- Један од наших захтјева синдиката је био да будемо укључени у дешавања у Житопромету, да будемо упознати да ли има продаје, да ли се планира покретање, било каква ситуација да се ријеши ово. Међутим нико никада није нас контактирао - додао је Зарић.

Житопромет који је био једно од заштитних имена Семберије већ мјесецима је на кољенима, што не могу да прихвате ни пољопривредници који су годинама предавали пшеницу у ово предузеће.

- Већина пољопривредних произвођача је плански довезла ове сезоне пшеницу, да пробамо и ми да учестујемо и некако да фирма постоји. Сам менаџемент фирме је био тотално незаинтересован - сматра Бошко Радић предсједник Удружења Села Семберије.

Славица Марковић директор Подручне привредне коморе Бијељина истиче да је ово што се сад дешава једно стање које је неповољно за привреду и град Бијељину и Семберију, као и читаву Српску.

- Ми се надамо да ће се пронаћи начини да то привредно друштво изађе из тренутне кризе у којој се налази и да ће почети позитивно да послује - нагласила је Марковићева.

Незваничне информације о томе да се за њих интересује једна фирма из Федерације радницима Житопромета не дају им никакву наду, јер њихова агонија траје од прошле године када су били принуђени да ступе и у штрајк.

Након што им је Влада Републике Српске дозначила пола милиона марака, захваљујући којима су исплаћене три плате, никаквих позитивних назнака није било да би овај семберски гигант поново могао стати на ноге.