latinica  ћирилица
13/02/2019 |  08:28 ⇒ 08:48 | Аутор: РТС

Харадинај се извињава и позива Америку да схвати одлуку о такси

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај изјавио је да воли Америку, али да такса на српску робу неће бити укинута, како је то од њега затражила администрација у Вашингтону.

Након састанка лидера централних институција у Приштини, Харадинај је рекао да "много воли Америку због свог доприноса Косову".

Харадинај је, како наводе приштински медији, навео да се извињава челницима институција САД-а и да их позива да разумију одлуку о такси.

Поновио је да жели да цио политички спектар на Косову буде јединствен, тако да такса неће бити укинута до признавања самопроглашеног Косова.

Харадинај је оштро говорио о шефици европске дипломатије. Каже да је Федерика Могерини непријатељ самопроглашеног Косова, да је бескорисна и да је у дијалогу, умјесто да говори о споразуму са Србијом о признавању, она говорила о територијама и границама, а отварање тог питања, каже, представља агресију. 

Иначе, Рамуш Харадинај, Хашим Тачиј и Кадри Весељи примили су оштро писмо САД, са захтјевом за укидање таксе на српске производе, преносе приштински медији.