latinica  ћирилица
13/02/2019 |  08:58 ⇒ 12:55 | Аутор: Агенције

Он може да спаси Венецуелу? Милијардер спреман да улаже у земљу

Египатски милијардер Нагуиб Савирис изјавио је да ће уложити у Венецуелу "било када" након што предсједник Николас Мадуро напусти ту функцију.
Нагуиб Савирис (Фото: theimagen.eu) -
Нагуиб Савирис (Фото: theimagen.eu)

- Он изгладњује сопствени народ, изгладњује читаву земљу, уништио је земљу. Он треба да оде - рекао је Савирис за телевизију "Блумберг" у Абу Дабију.

Венецуелански лидер се годинама одржао на власти, упркос протестима, пропалој економији и међународним санкцијама кроз чврсту контролу над војском и разбијањем опозиције.

Египатски милијардер, са нето вриједношћу од пет милијарди долара, инвестирао је на тржиштима у развоју и неким развијеним земљама током своје каријере, укључујући оснивање оператера мобилне телефоније у Сјеверној Кореји.

Он је у уторак изјавио да види прилике у Африци и другим земљама Латинске Америке, укључујући Бразил и Аргентину. Али чак и за некога са доказаним апетитом за ризичне инвестиције, Савирис је рекао да је због Брегзита одлучио да не инвестира у Велику Британију, али ни у ЕУ.

- Брегзит је катастрофа. Европа је велики неред - рекао је он.

Један изузетак је Италија, за коју је Савирис рекао да би ту могао да уложи 300 милиона долара док влада размишља о продаји имовине у власништву државе.