latinica  ћирилица
13/02/2019 |  10:42 ⇒ 13:42 | Аутор: novosti.rs

Аплауз за "Шавове" у Берлину

У препуној дворани Кино интернационала у Берлину одржана је свечана премијера филма "Шавови" редитеља Мирослава Терзића, са Снежаном Богдановић у главној улози.
Филм "Шавови" на фестивалу у Берлину (Фото: Sebastian Gabsch) -
Филм "Шавови" на фестивалу у Берлину (Фото: Sebastian Gabsch)

Црвеним тепихом Берлинског филмског фестивала прошетали су глумци Јована Стојиљковић, Марко Баћовић, Павле Чемерикић, редитељ Мирослав Терзић, продуценти Уликс Фехмиу и Милена Тробозић Гарфилд, сценаристкиња Елма Татарагић и сниматељ Дамјан Радовановић.

Публика је дугим аплаузом поздравила екипу "Шавова", а након премијере редитељ и остатак глумачке екипе одговарали су на питања гледалаца. Како су саопштили продуценти, велико интересовање владало је и за конференцију за медије српске екипе.

По првим оцjенама критичара, Снежана Богдановић је заблистала у улози Ане, мајке, увjерене да јој је дијете, за које су јој у болници рекли да је умрло по рођењу, отето. Ово је Снежанин повратак у Берлин послије 30 година, када је на истом мјесту 1989. дебитовала на великом платну у остварењу Адемира Кеновића "Кудуз".

- Још током рада на сценарију са Елмом Татарагић, желио сам да улогу Ане игра Снежана Богдановић. Снежана је испред камере постала друга особа, не штедећи се и не плашећи се да се потпуно поништи и препусти Ани и да у том процесу понекад готово повриједи себе. Потпуно предавање. Друг, борац и велики глумац - рекао је у Берлину редитељ филма.

Терзићеви "Шавови", инспирисани истинитом причом о несталим бебама, добили су у уторак и прву критику. Угледни портал Цинеуропа оцијенио је да је "други филм Мирослава Терзића вјероватно најуспјелије српско остварење од `Кругова` Срдана Голубовића", а атмосферу у "Шавовима" упоредио са оном из остварења Романа Поланског.

Терзићеви "Шавови" ће српску премијеру имати 1. марта, на овогодишњем Фесту, а од 14. марта ући ће у редовну биоскопску дистрибуцију.