latinica  ћирилица
13/02/2019 |  10:48 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Пашалић: Дефинисати заштиту, уређење и кориштење пољопривредног земљишта

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас пред посланицима Народне скупштине у Бањалуци да је потребно измијенити и допунити Закон о пољопривредном земљишту ради увођења и дефинисања израде основа заштите, те уређења и кориштења пољопривредног земљишта јединице локалне самоуправе.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Образлажући Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, Пашалић је појаснио да је закон потребно измијенити и допунити ради података о земљишно-информационом систему и обавезе корисника да редовно контролише плодност тог земљишта.

Овим измјенама и допунама прецизирају се подаци који чине земљишно-информациони систем ЗИС, а уводи се појам "оштећење" пољопривредног земљишта, као и начин утврђивања и праћења тог земљишта, а све у циљу његове заштите.

Прецизира се начин, документација и услови за издавање рјешења односно пољопривредне сагласности за промјену намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

Предлаже се доношење нових подзаконских аката и дефинишу случајеви у којима се не плаћа накнада за промјену намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

Прописано је да се пољопривредно земљиште, које је до сада било уписано у јавним евиденцијама као општенародна имовина, друштвена, односно државна својина, упише као својина Републике.

Нацртом закона прецизиран је и инспекцијски надзор и предвиђене су одговарајуће казнене одредбе.