latinica  ћирилица
13/02/2019 |  11:10 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Окружно јавно тужилаштво: Приоритет предмети привредног криминала

Окружно јавно тужилаштво Бањалука посебну пажњу у овој години посветиће раду на предметима привредног криминала и корупције, а од 3.821 пријаве у прошлој години ријешено је 3.048 или 79,76 одсто, саопштено је данас из ове правосудне институције.
Окружно јавно тужилаштво Републике Српске - Фото: СРНА
Окружно јавно тужилаштво Републике СрпскеФото: СРНА

Окружно јавно тужилаштво Бањалука је у прошлој години водило 2.881 истрагу, од чега их је ријешено 2.477.

"Анализирајући учинак тужиоца по броју ријешених предмета и имајући у виду укупан број ријешених предмета у прошлој години остварени су добри резултати. Основни разлог добрих резултата је залагање тужилаца, али и низ донесених мјера управе тужилаштва усмјерених ка повећању ефикасности и квалитета рада, као и оријентациона мјерила и норме које је прописао Високи судски и тужилачки савјет БиХ /ВСТС/", наводи се у саопштењу.

У прошлој години Окружно тужилаштво радило је на 254 предмета против 467 лица, због коруптивних кривичних дјела.

Тужилаштво је за кривична дјела корупције подигло 35 оптужница против 43 лица, донијело 130 наредби о неспровођењу истраге против 276 лица, 32 наредбе о обустави истраге против 38 лица, а 15 пријава је ријешено на други начин.

Одјељење за ратне злочине Окружног јавног тужилаштва Бањалука је у прошлој години ријешило пет предмета, подигло је двије оптужнице, у два предмета донесена је наредба о неспровођењу истраге, а у једном је обустављена истрага.

"Укупан резултат рада Тужилаштва у 2018. години је веома добар што је резултирало малим бројем незавршених предмета свега 37,96 по тужиоцу. Све застаре у предметима су објективног карактера, те није забиљежен случај застаре из субјективних разлога", додаје се у саопштењу.