latinica  ћирилица
13/02/2019 |  12:42 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Радио-репетитори олакшавају комуникацију и спасавање од поплава

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед и руководилац УНДП канцеларије у Бањалуци Горан Вукмир потписали су данас уговор о примопредаји радио-репетитора између Републичке управе Цивилне заштите и УНДП-а који ће олакшати комуникацију, заштиту и спасавање у случају поплава.

Радио-репетитори су набављени и инсталирани у оквиру пројекта "Интегрисање климатских промјена у управљање поплавним ризиком у сливу Врбаса", који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарсртво и екологију Републике Српске у сарадњи са УНДП.

Међед је новинарима у Бањалуци након потписивања рекао да је девет локалних заједница у Српској у сливу Врбаса сада знатно квалитетније опремљено, када је ријеч о систему раног упозоравања и одбране од поплава.

Он је истакао да је Управа, захваљујући данас потписаном уговору, добила два репетитора, која су инсталирана на Лисини Козара и Лисини Мркоњић Град, што значи да ће уз помоћ мотороле припадник цивилне заштите моћи покрити комплетан простор Републике Српске.

- УНДП је имплементирао 154.000 КМ, 80 ручних моторола, десет стационарних и десет мобилних радио станица, те шест система раног упозоравања, односно сирена, од чега су Лакташи и Челинац добили по двије, а Котор Варош и Србац по једну сирену - прецизирао је Међед.

Он је оцијенио да су припадници Управе одлично оспособљени и опремљени, али да и даље треба радити на обукама и опремању.

Вукмир је оцијенио да је овим пројектом успостављен комплетан затворен систем раног упозоравања од поплава у сливу Врбаса.

- Надам се на ће овај систем бити примјер и да ће се сличан успоставити на свим другим сливовима ријека у БиХ - додао је Вукмир.

Вукмир је навео да је циљ пројекта да пружи подршку властима на свим нивоима да се прилагоде ризицима од поплава кроз примјену нових технологија, које ће омогућити економске активности отпорније на климатске промјене.

Помоћница министра за заштиту животне средине Републике Српске Свјетлана Радусин појаснила је да пројекат "Интегрисање климатских промјена у управљање поплавним ризиком у сливу Врбаса" финансира Глобални фонд за животну средину са пет милиона долара неповратних средстава.

Према њеним ријечима, пројекат спроводи УНДП у партнерству са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, ентитетским министарствима надлежним за управљање водама и цивилним заштитама и 14 општина у сливу ријеке Врбас, од чега је девет из Српске.

- Циљ пројекта је да се смањи ризик од поплава. Два радио релеја омогућаваће општинама у сливу Врбаса несметану радио комуникацију при опасностима које су директно везане за климатске промјене - навела је Радусинова.

Она је нагласила да је успостављена хидролошка мрежа, једина таква у сливу Врбаса, која прати хидрометеоролошке параметре у реалном времену и рано упозорава на ризик од поплава.

Осим званичника из партнерских институција, примопредаји су присуствовали и представници девет градова и општина из Републике Српске у којима се пројекат реализује.