latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:05 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Косовске безбједносне снаге не могу ићи на сјевер

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је премијеру самопроглашеног Косова Рамушу Харадинају да НАТО очекује да се Косовске безбједносне снаге придржавају важећег договора, по ком не могу ићи на сјевер Косова и Метохије без сагласности команде Кфора.

-Имамо Бриселски споразум из 2013. године, који јасно каже да КБС не могу да иду на сјевер без сагласности са командом Кфора. Сматрамо тај договор важећим, а то је нешто што су јасно поручиле и многе чланице Алијансе - рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу.

Он је на изјаву Харадинаја да "не постоји сјевер и југ, већ само цјеловито Косово", рекао да је и директно Харадинају пренио очекивања Алијансе да се примјењује важећи договор када је у питању кретање КБС на сјеверном дијелу гдје живи већинско српско становништво, преносе београдски медији.

Столтенберг је поновио да ће НАТО током дводневног министарског састанка у Бриселу, који почиње данас, преиспитати своје активности ван мисије Кфора, које се односе на изградњу капацитета и подршку КБС-а.

- Процијенићемо ниво тог ангажаман на основу чињенице да многе чланице НАТО-а сматрају да је одлука о трансформацији КБС у војску Косова дошла у погрешно вријеме - рекао је Столтенберг.

Он је поновио да ће НАТО без обзира на односе са КБС-ом остати присутан на Косову и Метохији са мисијом Кфора, која је базирана на УН мандату.

- Присуство Кфора било је и јесте важно за стабилности Косова и Метохије и ширег региона - закључио је генерални секретар НАТО-а.