latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:23 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Лукач: Гачић је у Бањалуци био под тоталним полицијским надзором

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је вишеструки убица Един Гачић током боравка у Бањалуци био под тоталним надзором припадника МУП-а и да је вјероватно требало да буде на психијатријском лијечењу, а не на слободи.

- Сада морамо да причамо о неким законским могућностима и надлежностима. Да ли је обавезно психијатријско лијечење, некада је било, и чување у здравственим установама. Међутим, неке законске норме су промијењене - изјавио је Лукач у Добоју.

Лукач је истакао да се Гачић, након пуштања из затвора, појавио у Бањалуци, јер је рођен у том граду, и био је под пуним полицијским надзором МУП-а Српске, али му се вјероватно није свидјело што је контролисан свакодневно, па је напустио Бањалуку и преселио се у Федерацију БиХ.

- И раније је било сигнала од људи који су са њим били у додиру да је ријеч о веома опасном лицу које је, вјероватно, требало да буде на психијатријском лијечења, а не на слободи - изјавио је Лукач, одговарајући на новинарско питање зашто је Гачић био без надзора.

Он је рекао да не може коментарисати поступке и надлежности федералног МУП-а, уз оцјену да је Гачић начинио монструозне злочине и на крају завршио као и сваки монструм.

Гачић, који је убијен јуче, осумњичен је за убиство трговца у мјесту Подорашац код Коњица 6. фебруара, те припадника Федералне управе полиције Махира Бегића 9. фебруара у мјесту Суходол код Тарчина.

Прије ових, починио је још два убиства. Он је 1998. године убио саборца Исмета Гунића, а 2002. године живот је одузео својој мајци.

Био је припадник злогласног одреда "Ел муџахедин".