latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:28 | Аутор: СРНА

Сутра у Вишеграду обиљежавање Дана бораца Српске и Првог српског устанка

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће сутра у Вишеграду бити обиљежен Први српски устанак и Дан бораца Републике Српске.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић је истакао да је Први српски устанак имао велики утицај на борце у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, због чега је 15. фебруар и изабран за Дан бораца Републике Српске.

"Херојство српског војника у историјским побједама и одбрани територије на којима је српски народ вијековима живио - не смије се заборавити. Оно мора бити подстрек и путоказ данашњим генерацијама", рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци и додао да ће овај значајни историјски догађај бити обиљежен у свим локалним заједницама у Српској.

Он је подсјетио да је циљ Првог српског устанка био ослобођење од Турака, обнова српске државе, те културни и национални препород.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 10.30 часова у манастиру Добрун буде служен парастос погинулим српским херојима, у 12.00 часова планирано је полагање вијенаца код централног споменика браниоцима Републике Српске, те у 12.15 часова обраћање званичника.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.