latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:49 | Аутор: СРНА

Дрљача: Веома добра сарадња са Министарством пољопривреде Српске

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача оцијенио је да је ова локална заједница имала јако добру сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и изразио очекивање да ће тако бити и у наредном периоду.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је данас рекао Срни да је почетком ове седмице разговарао са ресорним министром Борисом Пашалићем о више тема важних за општину Нови Град.

-У претходном периоду имали смо подршку за реализацију пројеката из области инфраструктуре и пољопривредне производње. Реализовано је и много пројеката у области заштите од поплава - истакао је Дрљача.

Он је навео да је општина тражила да се у приоритетне пројекте уврсти реконструкција препумпне станице "Град", објекта од којег зависи систем одбране од поплаве ужег дијела града.

-Пројекат је био дефинисан за прошлу годину, али није реализован, па смо, због важности, тражили да то буде ове године - додао је Дрљача.

Он је подсјетио да је раније завршено комплетирање препумпне станице "Прекосање", те да је у току регулација потока Туњица.

-Када је ријеч о заштити од високих водостаја, тражили смо да се у наредном периоду уврсти пројекат одводње високих вода у насељу Радишићи, те издизање дијела пута на правцу Благај-Витасовци у дужини 1.300 метара како не би долазило до плављења ове путне комуникације у случају високих водостаја - појаснио је Дрљача.

Дрљача је навео да су уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске прошле године асфалтиране четири дионице пута и изграђена два водовода.

-То су путеви у насељу Јабланица вриједности 91.000 КМ, Рашће-Бушевић, гдје је уложено 88.000 КМ, Вејновићи-Рујишка, чија је вриједност 35.000 КМ, те Јајчани, такође у насељу Рујишка, 36.000 КМ - напоменуо је Дрљача.

Он је рекао и да је у водоводни систем "Шклобучари" у Добрљину уложено 253.954 КМ, те за завршетак водовода у Малој Новској Рујишкој 105.967 КМ.

-Осим тога, обезбијеђена су и средства за дионицу пута Рашће-Бушевић, пројекат вриједан 403.544 КМ, и завршена је сва потребна процедура тако да радови могу почети чим временске прилике дозволе - навео је Дрљача.

Према његовим ријечима, са министром Пашалићем разговарано је и о веома значајним пројектима Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/.

Дрљача је рекао да је у оквиру овог програма већ потписан уговор за набавку транспортних возила за двије пољопривредне задуге "Агројапра" и "Агронова" вриједности 84.216 КМ, који финасирају Министарство 70 одсто и општина и задруге по 15 одсто.

Осим тога, биће реализована још два пројекта - први је за Удружење пчелара Нови Град, гдје је ријеч о набавци опреме за производњу сатних основа, а износ од 25.510 КМ заједно ће финансирати Министарство, општина и удружење.

У другом пројекту, вриједном 126.400 КМ, предвиђена је набавка 26 јуница, а заједно га финансирају Министарство, општина и Удружење фармера Нови Град.