latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:45 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Одлука о затвору у Источном Сарајеву на наредној сједници Савјета министара?

Министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша сматра да нема сметњи да oдлука у вези са почетком рада затвора у Источном Сарајеву буде разматрана на наредној сједници ове институције и да затвор коначно почне са радом.
Јосип Грубеша - Фото: РТРС
Јосип ГрубешаФото: РТРС

- Данас сам представио Колегијуму Савјета министара детаљно ходограм активности које је Министарство правде направило за стављање затвора у функцију и мислим да сам их увјерио да на сљедећој сједници треба да се нађу ови материјали и да напокон буду разматрани - рекао је Грубеша новинарима у Сарајеву и изразио увјерење да ће ови материјали бити усвојени.

Према његовим ријечима, учеснике састанка - предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића и његове замјенике Мирка Шаровића и Вјекослава Беванду интересовало је шта је још потребно учинити да би затвор био стављен у функцију и када би то могло бити завршено, односно кад би могао примити прве затворенике.

- О датумима је тешко говорити, али ћемо се потрудити да то буде што прије, јер већ предуго чекамо да буде отворена једна оваква установа - додао је Грубеша.

Он је увјерен да донатори неће повући своја средства због одуговлачења отварања затвора БиХ.

- Легитимно је да донатори кажу да неће да средства која су донирали буду бачена, али нама се много више жури и имамо много већи интерес да затвор буде отворен - рекао је Грубеша.

Он је подсјетио да је затвор комплетно изграђен и опремљен, истичући да његово стављање у функцију, односно долазак затвореника неће бити једноставан.

- Треба узети у обзир да су затвореници који су сада под патронатом Министарства правде, односно који су потенцијални кандидати да буду становници новог затвора, осуђени на дуготрајне казне затвора и већ су почели користити неке ванзаводске погодности - рекао је Грубеша.

Према његовим ријечима, неки затвореници стекли су и право да буду у затворима отвореног и полуотвореног типа, због чега би било неодговорно смјестити их у затвор затвореног типа.

- То неће бити аутоматски процес пресељења затвореника из ентитетских затвора у овај на нивоу БиХ, него ће то ићи поступно - прецизирао је Грубеша.

Наводећи да је потребно овластити лице које би припремило затвор за функционисање и расписати конкурс за управника затвора, Грубеша је изразио наду да ће на овим пословима радити лица која су већ била укључена у овај пројект.

На јучерашој сједници Савјета министара у техничком мандату скинута је са дневног реда одлука у вези са почетком рада затвора БиХ и договорено да данас буде одржан састанак Колегијума о овом питању.

Наредна сједница Савјета министара требало би да буде одржана 26. фебруара.