latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:49 | Аутор: sputniknews.com

"Дневник Ане Франк" избачен из лектире у Хрватској

У Хрватској је објављен нови списак школске лектире, а посебно негодовање изазвало је избацивање "Дневника Ане Франк", због чега је покренута петиција за њено враћање.

Дјеца, наиме, више неће морати да читају "Ловца у житу", "Неподношљиву лакоћу постојања", као ни бројне друге домаће и стране савремене ауторе, али ни "Дневник Ане Франк".

Због ове одлуке побунило се и Хрватско друштво писаца, поручивши како је попис лектире "кафкијанска ноћна мора", преноси Индекс.

Покренута је и петиција у којој се тражи враћање на попис обавезне лектире те књиге утемељене не текстовима из дневника који је написала јеврејска дјевојчица Ана Франк која је страдала током Другог свјетског рата.

-"Дневник Ане Франк" је нестао с пописа школске лектире. Не знамо зашто је нестао, али знамо да је ово дјело изузетно важно за разумијевање колико далеко може ићи људско зло у једном мрачном времену. Сматрамо да Холокауст није тема која се смије прескочити у настави хрватског језика - наводи се у петицији.

Истовремено, независни саборски заступник Бојан Главашевић поручио је да је однос према књизи "Дневник Ане Франк" илустративан примјер односа владе према холокаусту који показује дубоко неразумијевање чињенице да је одбијање суочавања с прошлошћу директан пут у понављање свих најгорих грешака, преноси Хина.

-То није било каква књига, ово је један у низу знакова процеса који је намеран, а могу га описати као колективно програмирање заборава - рекао је Главашевић.

Он је подсјетио да су генерације младих Европљана, њихових очева мајки и дједова прошле, макар на брзину, кроз то дјело.

-То је нека врста интелектуалне и емоционалне вакцине и да није било ње данашњи би свијет био неупоредиво гори него што јесте - рекао је Главашевић и позвао хрватско друштво да реагује.